Ziek en borstvoeding

Vorige week was ik ziek. Ik had een flinke buikgriep te pakken, en voelde me erg beroerd.ILB
Degenen die mij kennen, weten dat ik een groot voorstander ben van borstvoeding. Nou, ik kan je wel vertellen: borstvoeding geven terwijl je zelf zwaar beroerd in bed ligt, is niet grappig. Of als je net moet spugen omdat je maag niets binnen wil houden, en dan precies op dat moment je kleintje op de achtergrond begint te jengelen omdat hij misschien juist wél iets in z’n maag wil (van jóú dan ook nog wel), dan voel je je behoorlijk machteloos – om een understatement te gebruiken.

Op zo’n moment helpt het mij om voor ogen te houden dat ik echt graag borstvoeding wil blijven geven, en waarom. Eén van de grote voordelen van het blijven voeden als je zelf ziek bent, is dat je kleintje bij elke voeding helemaal gratis en voor niets een hele shot antistoffen meekrijgt.

Bij een flinke buikgriep wil je lichaam even niets meer binnen houden. Logisch dat dit invloed heeft op de melkproductie. Zelf merkte ik hier pas iets van op de tweede dag; toen was er (iets) minder voeding. Om te voorkomen dat de melkproductie teveel zou dalen, en ook om te voorkomen dat de afvalstoffen uit mijn lichaam zich teveel in de melk zouden concentreren, heb ik mezelf gedwongen veel te blijven drinken. Beter elke paar minuten een slokje, dan grote hoeveelheden in eens. Ik werd blij van afwisselend sole (zoutoplossing) en diksap; de zouten en suikers in je lichaam blijven dan voldoende op peil.

Een optie die erg aantrekkelijk voelt als je zelf ziek bent, is om je kleintje extra voeding te geven via flesjes. Maar toch zou ik dit afraden (tenzij je kleintje verhongert natuurlijk..). Doe je het wel, dan stimuleer je je lichaam namelijk niet om weer meer voeding te gaan maken, met het risico dat je dit later veel moeilijker terug op peil krijgt.

Zelf ben ik, om de melkproductie zo snel mogelijk weer op het juiste niveau te krijgen, al heel snel gaan wisselvoeden (tijdens één voeding om-en-om voeden). Na één à twee dagen was het weer prima voor elkaar, gelukkig. En is deze hobbel ook weer genomen.

Leave a Reply