Topproduct: kokosolie

Ooit geweten dat je één en hetzelfde product kunt gebruiken

  • om te koken
  • om te bakken
  • als gezichtscrème
  • als zonnebrandolie
  • als lippenbalsem
  • als tandpasta
  • als deodorant
  • als bodylotion
  • ….

KokosolieSinds ik heel bewust bezig ben met voeding en gezondheid, ben ik een aantal ‘topproducten’ tegengekomen. Eén van mijn absolute favorieten is kokosolie.

Allereerst maak ik elke dag dankbaar gebruik van kokosolie wanneer ik de maaltijd klaar maak. Een klontje kokosolie in de pan (of in de zomer: een scheutje – kokosolie heeft een heel lage smelttemperatuur, namelijk zo’n 25 graden), en bakken maar. Veel gezonder dan bakken met andere veelgebruikte vetten. Bij andere oliën kunnen namelijk veel gemakkelijker schadelijke stoffen vrij komen bij verhitting.

Kokosolie bevat veel verzadigde vetten. Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn deze vetten niet per definitie slecht: kokosolie bevat namelijk geen transvetten, vetten die in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten. Als het om geraffineerde (bewerkte) vetten gaat, ja, dan is dit echt slecht voor je (dus ook margarine voor op brood!). Maar onbewerkte, pure kokosolie bevat juist heel wat goede vetten en voedingsstoffen voor je lichaam. Sterker nog: wanneer je bij de maaltijd een beetje (gezond) vet eet, helpt dit je lichaam om de vitamines uit de groenten goed op te kunnen nemen!

 

Naast het gebruik bij koken en bakken, ben ik ook erg blij met kokosolie als het gaat om lichaamsverzorging. Zoals in het lijstje hierboven vermeld, is kokosolie voor veel doeleinden te gebruiken. Gewoon ‘puur’ als bodylotion, gezichtscrème, lippenbalsem, of zonnebrandolie. En in combinatie met andere producten ook als tandpasta of deodorant (daar hoop ik nog eens over te schrijven).
Bij mijn huidtype bleek kokosolie niet voldoende krachtig als gezichtscrème of als lippenbalsem, maar het is het proberen waard. Het is mijn uitgangspunt dat het heel wat beter is om een puur, onbewerkt, natuurproduct op je lichaam te smeren, dan een in de fabriek gemaakte substantie, waar allerlei chemische stoffen in zitten (zoals parabenen, en andere schadelijke stoffen).

 

Ook als het gaat om baby-verzorging ben ik heel blij met kokosolie. Kokosolie heeft een licht anti-bacteriële werking. Toen ik vermoedde dat onze jongste spruw had, heb ik het een tijdje op z’n tong gesmeerd (wel eerst even gecheckt of hij er tegen kon; hij was nog maar heel klein toen). Ik vind het veel prettiger om een natuurlijk product hiervoor te gebruiken, dan een product wat chemisch gefabriceerd is, zeker bij zulke jonge kindjes. (Vaak wordt nystatine voorgeschreven bij spruw; de ingrediëntenlijst hiervan maakt mij niet echt vrolijk.)
Luieruitslag? Idem. Berg op het hoofdje? Zelfde verhaal. En heeft je kleintje een droge huid? Een beetje kokosolie erop, en klaar! Ideaal!
Ook bij eczeem schijnt kokosolie te helpen, maar daar heb ik (gelukkig) geen ervaring mee.

 

Let wel: als het gaat om een optimaal gebruik van de voordelen van kokosolie, dan praat ik wel over de onbewerkte kokosolie. Ongeraffineerd, of koudgeperst wordt het ook wel genoemd. En ja, dat ruikt een beetje naar kokos. Heerlijk, vind ik. Bij het koken merk je hier niets van. Bij het bakken van koekjes of taart kan het een heel lichte kokossmaak meegeven. En toen ik nog in de test-fase zat om kokosolie als gezichtscrème te gebruiken, vond mijn man me soms naar kokosmakronen ruiken 🙂 Maar die geur is na een paar minuten verdwenen.

Zelf koop ik biologische, koudgeperste kokosolie van Omega&More. In klein en groot formaat verkrijgbaar. Het is wat aan de prijzige kant. Maar als je de kosten van de kokosolie zet tegenover de kosten van bak- en braadproducten, gecombineerd met de kosten van gezichtscrème, lippenbalsem, verzorgingsproducten voor baby’s, etc., dan ben je veel voordeliger uit, alle gezondheidsvoordelen nog niet meegeteld.
Kortom: kokosolie is wat mij betreft echt een topproduct.

1Pingbacks & Trackbacks on Topproduct: kokosolie

  1. […] gebruik ik het liefste kokosolie op mijn huid; de pure, rauwe kokosolie. Ik heb altijd een (hele) grote pot kokosolie in huis die […]

Leave a Reply