Vaccineren…of niet?

vaccinatie_oproepkaartenZo’n tweeënhalfjaar geleden viel het op de mat: de stapel oproepkaarten die op de foto te zien is. Oproepkaarten om Elianne te laten vaccineren. De eerste twee prikken (waarin maar liefst 7 (!) verschillende ziekteverwekkers zitten) zouden ongeveer 8 weken na de geboorte gegeven moeten worden. Op de ochtend dat we hiervoor naar het consultatiebureau zouden gaan, besloten wij om dit niet te doen.

Op het moment dat wij deze beslissing namen, was dit een beslissing die puur op ons gevoel gebaseerd was: het voelde totaal niet goed om ons kleine, lieve, wondermooie meisje vaccins in te laten spuiten. Op deze beslissing met ons gevoel volgde later een beslissing met ons verstand. Er volgden heel wat uren van onderzoek, van lezen van de meningen van voor- en tegenstanders, van praten met anderen over deze keuze. En uiteindelijk besloten wij om onze kinderen niet te laten vaccineren; of in elk geval niet zo jong.

Het lijkt een automatisme: je kind wordt geboren, je krijgt de oproepkaarten thuisgestuurd, en je gaat naar het consultatiebureau om de prikken te laten zetten. Van te voren denk je hier niet over na (ten minste: wij niet). En op het moment dat de oproepkaarten thuisgestuurd worden, heb je wel iets anders aan je hoofd dan om dergelijke beslissingen te nemen (8 weken na een bevalling, met z’n slapeloze nachten, het wennen aan elkaar, de drukte van kraambezoek, etc.). Bovendien lijkt het alsof vaccineren er bij hoort, alsof het moet, alsof je geen keuze hebt. Maar gelukkig is dat niet waar!

Voor ons waren belangrijke redenen om niet te laten vaccineren o.a.: een andere visie op gezondheid, de rijping van het immuunsysteem wat tot ongeveer 1,5 jarige leeftijd duurt, schadelijke stoffen (gifstoffen) in vaccins, mogelijke bijwerkingen van vaccins, en morele afwegingen.

In de loop van de tijd hoop ik hier meer over te schrijven, en deze redenen te voorzien van argumenten. Voor nu alleen: je hebt een keuze om wel of niet te laten vaccineren. En wat je ook kiest, maak die keuze weloverwogen.

 

Als je er niet teveel studie van wilt maken, vind ik het boekje van Tineke Schaper een aanrader: “Vaccinaties, kan het ook anders?” Gemakkelijk te lezen, kort en helder. (Ook als e-book beschikbaar.)

 

Leave a Reply