Wasbare luiers – praktisch

Wasbare_luiers_4Wij kwamen op het idee om wasbaar te luieren toen Elianne ongeveer 9 maanden oud was. Maar je kunt er (afhankelijk van de grootte van je kindje) direct na de geboorte mee starten. Bij Joël zijn we er dan ook veel sneller na de geboorte mee begonnen. Om eerlijk te zijn, grijp ik nu voor het gemak wel sneller naar wegwerpluiers; dat zal wel inherent zijn aan (de drukte met) een tweede kindje. Logischerwijs brengt het gebruiken van wasbare luiers wat meer werk met zich mee qua wassen/drogen. Maar ik vind dit erg meevallen. Ik doe de luiers eerst in de machine op het spoelprogramma, en doe daarna de overige witte was erbij. Ik schat dat wij door de wasbare luiers ongeveer 1 was extra in de week hebben. (Er wordt een speciaal ‘luierwasmiddel’ aangeraden bij wasbare luiers. Maar vanaf het begin heb ik het – na controle van de ingrediënten van dit wasmiddel – met ons gewone wasmiddel gedaan, en de luiers ondervinden hiervan geen enkele schade.)

Groot voordeel van het gebruiken van wasbare luiers, is de invloed die dit heeft op de zindelijkheid. Wegwerpluiers zijn tegenwoordig zo goed, dat kindjes niet voelen wat ze doen. Bij wasbare luiers wordt de luier nat, en dat voelt een kindje natuurlijk. Een kindje zal dus waarschijnlijk veel eerder oorzaak-gevolg ontdekken van plassen-nat worden, en eerder zindelijk zijn. Elianne was hier wel heel erg vroeg mee (zij was met 16 maanden overdag al zindelijk); het gebruiken van wasbare luiers zal hier zeker bij geholpen hebben.

Als het gaat om wasbare luiers, zijn er heel veel verschillende soorten en maten, materialen, kleuren, en patronen. Leuk, want dan kun je kiezen wat bij jou past en wat jij leuk en praktisch vindt. Wij hebben eerst een huurpakket aangevraagd bij Babybum (er zijn via internet meerdere webshops die dit aanbieden, bijvoorbeeld ook Kaatje Katoen, of Bumaround). Dit is een ideale manier om wasbaar luieren uit te proberen, en allerlei verschillende soorten te testen. Zo kwamen wij uiteindelijk bij een heel andere luier uit dan ik vooraf gedacht had. Voorwaarde voor manlief was dat het een luier zou zijn die vrijwel net zo eenvoudig te bevestigen is als een wegwerpluier. Wij kwamen dus uit op een all-in-one luier. Qua merk hebben wij gekozen voor BumGenius; deze luiers zijn gemaakt van biologisch katoen.Wasbare_luiers_3

Ik ben nog steeds erg blij met deze luiers. Wij hebben gekozen voor effen kleuren, zodat de luiers zowel voor meisjes als voor jongens te gebruiken zijn (op een paar knalroze luiers na dan, die vond ik destijds zo leuk voor Elianne). Het enige nadeel van de luiers van Bumgenius is dat deze luiers een behoorlijk lange droogtijd hebben. En nu met twee kindjes hebben wij niet veel ruimte meer om was te drogen. Ik heb dus altijd een goede planning nodig voor het doen van de was. Zou ik nu nog eens moeten kiezen voor wasbare luiers, dan zou ik gaan voor de luiers van Flip: deze luiers zijn van dezelfde fabrikant, hebben precies dezelfde patronen, etc., maar de inleggers zijn los. Qua gebruik is dat bijna net zo eenvoudig. Maar de inleggers zouden na het wassen in de droger kunnen, terwijl dat bij de luiers van Bumgenius niet kan omdat de inleggers vast zitten aan het overbroekje. (Uiteraard is de belasting op het milieu wel groter bij gebruik van de droger.)

Hoe dan ook: wasbaar luieren is leuk en hip (want leuke broekjes), goedkoop, en met elke wasbare luier die je gebruikt weet je dat je de goede keuze maakt voor wat betreft impact op het milieu.

Leave a Reply