Topproduct: Keltisch zeezout

Al jaren is er discussie over de vraag of zout nu wel of niet slecht voor de mens is. Feit is dat de meeste mensen graag wat zout in hun eten hebben. Waarom dan niet kiezen voor het beste wat er is? Een topproduct: Keltisch zeezout.

Keltisch_zeezout_1Veel mensen gebruiken ‘gewoon’ keukenzout: kleine witte korreltjes natriumchloride. Dit is een geraffineerd product, waaruit vrijwel alles wat gezond had kunnen wezen, weggehaald is. Keltisch zeezout bevat ongeveer 10% minder natrium, is ongeraffineerd, en heeft maar liefst 84 gezonde mineralen in zich. Interessant om te weten: Keltisch zeezout heeft ongeveer dezelfde samenstelling als ons bloedplasma! Dat overtuigt mij er wel van dat Keltisch zeezout vele malen gezonder is om te gebruiken dan ‘gewoon’ keukenzout.

Naast het normale gebruik in de keuken, is Keltisch zeezout voor veel andere dingen te gebruiken:

  • Om sole te maken (hier hoop ik nog eens over te schrijven; het heeft mij veel voordeel gebracht tijdens de tweede zwangerschap).
  • Als badzout; dit schijnt o.a. te helpen om eczeem te verminderen.
  • Als plantenvoeding.
  • Als aanvulling op de voeding voor (huis)dieren.
  • Als tandpasta.

Keltisch_zeezout_2Keltisch zeezout is ongeraffineerd en ongewassen. Het is dus grijs; dit komt door de mineralen en de klei. En dit is dus niet vies 🙂 Het heeft alleen een ander kleurtje dan we gewend zijn.

Het Keltisch zout wat in Nederland te koop is, bestaat uit grove zoutkorrels. Niet zo prettig om direct over je eten te strooien, want de korrels zijn daarvoor te grof (overigens juist wel erg lekker bij bijv. een gekookt eitje of een stukje brood met roomboter/olie). In één van de boeken van Julia Kang las ik de tip om een zoutoplossing te maken, en dat te gebruiken om mee te koken/bakken. Sindsdien heb ik altijd een fles zoutoplossing in de keuken staan, en daar ben ik erg blij mee. Gewoon een (glazen) fles vullen met water, en net zo lang Keltisch zout toevoegen tot het water verzadigd is en geen zout meer opneemt (de verhouding zal ongeveer 1 deel zout op 4 delen water zijn). Ik vind dit een ideale manier voor koken en bakken: gewoon een scheutje zoutoplossing toevoegen aan pastasaus, soep, deeg, of wat dan ook. En bijkomend voordeel is dat je altijd direct zoutoplossing bij de hand hebt voor andere toepassingen (bij verkoudheid, ORS bij ziekte, sole, etc.)

Kortom: weer een aanrader, dit topproduct!

 

Sinds kort is Keltisch zeezout ook te koop bij de Albert Heijn. Fijn natuurlijk dat dit in het assortiment is opgenomen. Alleen: je betaalt hier wel maar liefst 4,49 voor een potje van 125 gram zout. Zelf koop ik het bij een biologische eetwinkel of bij een reformkraam op de markt, en betaal dan een kleine 4 euro voor 1 kilo.

Leave a Reply