Baby dragen – hoe?

dragen_2Leuk, gezellig, praktisch en vooral ook fijn voor je baby: het dragen van je baby in een draagdoek! Zeg nou zelf: na 9 maanden meehobbelen aan de binnenkant, is meehobbelen aan de buitenkant het meest logische vervolg. Zo creëer je een heerlijk plekje voor je baby (en later peuter), vol veiligheid, warmte, liefde en gezelligheid.

Als ik me goed herinner, had ik bij Elianne niet echt een plan om haar te gaan dragen. Gewoon nooit over nagedacht. Maar ik kreeg een draagzak en draagdoek te leen, en eigenlijk was dragen wel heel leuk. Elianne kon het duidelijk ook wel waarderen. (Of in elk geval toch na de eerste fase waarin het vooral veel oefenen met knopen was, en het niet altijd van een leien dakje ging.)

De draagzak die ik te leen kreeg, was van BabyBjörn. Gelukkig heb ik deze nooit gebruikt. Zie ik kindjes in een dergelijke drager, dan ben ik altijd blij om te zien dat de baby’s gedragen worden, maar heb ik medelijden met de oncomfortabele positie waarin ze zich moeten bevinden. Kijk maar eens naar deze plaatjes (afkomstig van treesblom.com):

dragen_1

Er zijn een aantal aandachtspunten bij het dragen van je baby:

  • Je baby moet ‘als een kikkertje’ zitten: de knietjes hoger dan de billen.
  • Het zitvlak/draagvlak moet niet alleen onder de billetjes zitten, maar van knieholte tot knieholte reiken.
  • Je baby zit het meest comfortabel met het gezicht naar jou toe. Dit geeft de juiste houding voor het lichaam van je baby, plús je baby kan zich – als hij/zij dat wil – afsluiten voor de prikkels van de buitenwereld.

Draagzakken als die van BabyBjörn voldoen niet aan al deze eisen, en zijn ergonomisch gezien niet goed voor je kindje. Daarnaast zijn ze ook veel minder comfortabel voor de baby én voor de moeder/vader die de baby draagt (het draagt veel zwaarder).

Draagdoeken bieden veel meer comfort (voor de baby en voor vader/moeder) en zijn veel beter voor de lichaamshouding (van de baby én van vader/moeder). Heb je geen zin in het knopen, dan zijn ergonomische draagzakken een goed alternatief.

Uiteraard: het knopen van een draagdoek moet je leren. Je hebt draagdoekconsulenten bij wie je een workshop kunt volgen om het knopen van de doek aan te leren. Zelf heb ik het geleerd door naar filmpjes op YouTube te kijken én vooral door veel te oefenen. Een overzicht van allerlei verschillende knopen (bij buik/rug/heupdragen) vind je hier.

Leave a Reply