Baby dragen – mijn ervaringen

Toen Elianne was geboren, kreeg ik een Tricot-Slen te leen. Dit bleek een ideale doek voor een startende dragende moeder met een pasgeboren baby. Je kunt de doek vooraf knopen, en vanwege de elasticiteit van de doek kun je je kindje er na het knopen in stoppen. Praktisch bij jonge baby’s en onervaren moeders. Maar worden deze jonge baby’s ouder, dan is een elastische doek niet ideaal: de doek rekt namelijk mee, en het dragen van een ouder kindje wordt dan onnodig zwaar.

Al gauw ging ik daarom over op een geweven doek. Deze kun je gebruiken vanaf de geboorte, en blijven gebruiken tot je kindje peuter (of zelfs kleuter) is. Je hebt veel kleuren, soorten, maten en materialen. Kortom: je kunt helemaal los gaan om je favoriete doek(en) te vinden.

dragen_3Zelf heb ik er 2 aangeschaft:

  • een rood/bruine draagdoek van LittleFrog. Dit is één van de goedkoopst verkrijgbare doeken. Van 100% katoen. In allerlei mooie kleuren verkrijgbaar. Ik gebruik vrijwel altijd deze doek, en ben hier erg blij mee.
  • een lavendelkleurige draagdoek van Calin Bleu. Dit is een héél dunne draagdoek en dus ideaal voor in de zomer. Heel gemakkelijk mee te nemen (opgevouwen is het echt maar een heel klein pakketje). En ook verkrijgbaar in allerlei mooie kleuren. Bij deze doek staat dat het een doek voor gevorderde dragers is, omdat het vanwege de enorm dunne doek al snel kan gaan striemen. Zelf krijg ik het ook niet gemakkelijk goed voor elkaar met deze doek, en ik gebruik deze doek dan ook niet veel.

dragen_5Manlief zag dragen in een draagdoek niet zo zitten, maar wilde wel ook gaan dragen. Dus hebben we ook een ergonomische draagzak aangeschaft: de Ergobaby Carrier. Dit heeft een aantal voordelen van een draagzak (gemakkelijk in gebruik) en van een draagdoek (ergonomisch voor je baby). Zelf gebruik ik echter vele malen liever een draagdoek. Met een draagzak hangt het gewicht van je kindje veel meer aan je schouders. Met een draagdoek verdeel je het gewicht over je schouders/rug/buik, en dit draagt veel minder zwaar. Plus met een draagdoek kun je je kindje helemaal ‘vormen’ naar je eigen lichaam; een draagzak is toch voorgevormd en minder ‘kneedbaar’, en dus minder passend te maken voor je baby en jouzelf.

 

Joël ben ik al heel snel na de geboorte gaan dragen in een geweven draagdoek. Helaas werd hij met een keizersnede geboren en lag ik de eerste dagen veel op bed. Maar op dag 10 heb ik hem voor het eerst in de draagdoek geknoopt. Dit lukte prima met de wond op mijn buik (hij was toen nog zo klein dat ik hem heel hoog kon knopen en hij in zijn geheel bóven de wond zat). Joël viel direct in slaap. Heerlijk vond hij het. Ook in de maanden daarna heb ik hem heel geregeld gedragen, alhoewel (vanwege gezondheidsproblemen) veel minder dan ik had gedacht/gehoopt.

Het dragen van een baby is trouwens handig als je ook al een peuter hebt rondlopen. Je hebt je baby bij je (dus waarschijnlijk een meer tevreden baby die minder huilt) en tegelijk heb je je handen vrij voor je peuter. Ga je bijvoorbeeld naar een speeltuin, dan kun je je peuter helpen bij het schommelen, en kan je baby toch ook participeren zonder dat hij in z’n eentje in de kinderwagen hoeft te liggen.

Elianne en Joël vinden het dragen allebei heerlijk. Ze zitten op een veilige plek (bij papa of mama op de buik of rug). Ze zitten comfortabel en warm. Ze kunnen de wereld observeren zoveel als ze willen, of zich hiervoor afsluiten door lekker tegen ons aan te liggen. Ze kunnen praten over wat ze zien, of slapen als ze moe zijn.
En voor ons is het op sommige momenten ook ideaal: je hoeft niet altijd een kinderwagen mee te nemen als je op pad gaat. Je kunt een draagdoek gemakkelijk in je tas meenemen en ter plaatse even snel omknopen. Je hoeft niet altijd kinderwagen-proof paden uit te zoeken. En je kunt een wat hoger tempo aanhouden dan het tempo van een ‘ik-wil-alles-ontdekken-peuter’.

Kortom: dragen is leuk, gezellig, praktisch, en vooral ook fijn voor je baby en jouzelf.

Leave a Reply