Het wereldbeeld van je kinderen

Terwijl we buiten lopen, hebben we een gesprekje over de verschillende seizoenen. En dan hoor ik:

“Je hoeft niet bang te zijn voor sneeuwballen, mam, de Here God is bij jou!” 

Fantastisch toch als je 2 jaar oude dochtertje dat tegen je zegt! Of, als Joël ziek is en we praten daarover: “De Here God gaat Joël weer beter maken.”

Eén van de meest waardevolle dingen die ik zelf heb meegekregen, is een christelijk wereldbeeld. Van jongs af aan is de aanwezigheid van God altijd een vanzelfsprekendheid geweest. Hij ‘hoort er gewoon bij’. Hij is overal bij betrokken. Het is mijn grote wens om dit ook door te geven aan onze kinderen.Dat God ‘er gewoon bij hoort’, er is, overal bij betrokken is.

Vanaf het prille begin ben je bezig het wereldbeeld van je kinderen te vormen. Jij als ouder hebt er voor een groot deel de hand in hoe je kinderen naar de wereld kijken en de wereld interpreteren. Een geweldige uitdaging en een enorme verantwoordelijkheid.

Zelf probeer ik dit vorm te geven door bij de heel gewone dingen God te betrekken. En zo de kinderen te laten ervaren dat God de Bron van het leven is. Dat Hij overal bij betrokken is. Je kunt dit bij zoveel dingen benoemen als je zelf wilt. Bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan: “We hebben weer een nieuwe dag van God gekregen!” Of door God te bedanken voor het eten. Of als je kind mooie bloemen plukt: “God heeft die bloemen echt mooi gemaakt!”. Enzovoorts. Zo kan het besef van Gods aanwezige liefde steeds dieper gaan landen in de levens van je kinderen. En zullen ze Hem ook zíén in de wereld. Kijken ze naar de wereld, en interpreteren ze de wereld vanuit het altijd aanwezige besef dat God erbij is. Ook bij sneeuwballen…

Je moet dit natuurlijk niet geforceerd gaan doen. Maar je kunt jezelf er wel in trainen en het je eigen maken. En zo ook je eigen ogen steeds meer laten zien van Gods geschenken aan de wereld, en van Zijn betrokkenheid bij alles. Zijn naam is niet voor niets “Jahweh” – Ik zal er zijn.

2 Comments on Het wereldbeeld van je kinderen

 1. mama
  19 januari 2016 at 16:54 (2 jaar ago)

  Ha dochterlief, ik was even op je website aan het kijken en dacht ik ga even reageren, om jou te laten weten dat ik trots op je ben! Leuk om jouw verhaaltjes/stukjes/adviezen/tips etc. te lezen.
  Je bent mooi bezig meis, en fijn dat jij er energie uit haalt,dat kun jij wel gebruiken, tegelijk mooi mee genomen. Ga zo door ! Succes!
  Groetjes mamalief

  Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks on Het wereldbeeld van je kinderen

 1. […] Vorig jaar schreef ik een blog over Het wereldbeeld van je kinderen. Dit is één van de dingen waar ik een grootse passie voor heb: dat jij, als ouder, mee mag helpen […]

Leave a Reply