Suikervrij eten – waarom?

Ik denk dat ik nu zo’n 2 jaar zoveel mogelijk suikervrij eet. En dat is soms irritant, lastig, jammer, of soms ook minder lekker. Maar toch ben ik er blij mee, en ben ik zeker niet van plan hiermee te stoppen.suiker_1

Het is wel een beetje een hype, suikervrij eten. Maar van deze hype word ik blij, want het is écht gezonder om suikervrij te eten. En bovendien: doordat er steeds meer aandacht komt voor suikervrij eten, wordt het ook gemakkelijker (want er komen meer alternatieven).

Suikervrij, waarom zou je dat doen? De twee grootste redenen voor mij zijn gezondheid en energie.

 1. Gezondheid
  Suiker, en dan praten we over geraffineerde suiker, is niet gezond. Je kunt linksom of rechtsom praten, maar hoe je het ook wendt of keert: suiker is niet gezond. Sterker nog: geraffineerde suiker is erg ongezond! Wanneer je deze suiker eet, kan je lichaam dit niet zomaar verwerken; hier zijn voedingsstoffen voor nodig. En als die voedingsstoffen niet in de suiker zelf zitten, dan haalt je lichaam die voedingsstoffen – oeps – uit je lichaam! Suiker voegt dus niets toe aan je lichaam, maar onttrekt juist goede stoffen uit je lichaam om de suiker weer weggewerkt te krijgen. ‘Voeding’ is dus een beetje een vreemd woord voor (producten met) suiker.
 2. Energie
  Geraffineerde suiker zorgt voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. Je voelt je dus even ‘top’, en krijgt hier veel energie door. Maar kort daarna keldert de bloedsuikerspiegel enorm, met als gevolg een energiedip. En dan heb je 2 keuzes: een tijdje minder energie hebben, óf opnieuw iets eten met suiker om weer meer energie te krijgen. (Herken je dat? Als je suiker eet, wil je er van blijven eten. Je lichaam vraagt er als het ware steeds weer om, om je bloedsuikerspiegel / energie op een ongezonde manier hoog te houden.)
  Als je geraffineerde suikers eet, blijf je schommelen qua energie, en ben je uiteindelijk veel minder effectief. Werkgevers die de kantine voor hun personeel vol zetten met geraffineerde producten, vind ik dan ook niet erg handig – maar dat even ter zijde.

Dit zijn voor mij de 2 belangrijkste redenen om zoveel mogelijk suikervrij te eten. Er zijn nog veel meer goede redenen te noemen. Bijvoorbeeld:

 • Suiker maakt dik. Dat is in mijn geval niet zo relevant (ik zou juist meer gewicht moeten hebben), maar voor veel mensen wel. Veel mensen lijnen en volgen allerlei diëten. Ik denk zelf dat als deze mensen stoppen met het eten van geraffineerde suikers, dat er dan ‘vanzelf’ wordt afgevallen. Misschien niet tot het enorm dunne persoontje wat ze voor ogen hebben, maar wel tot een bij die persoon passend postuur.
 • Suiker maakt ziek. ADHD, osteoporose, diabetes, kanker, candida, hoofdpijn, bijziendheid; dit zijn nog maar een paar dingen die in verband worden gebracht met het eten van geraffineerde suikers. Uiteraard is er niet zomaar een 1 op 1 relatie hiertussen, maar wanneer je streeft naar gezond leven, is het het overwegen toch wel waard om suikervrij te gaan eten.
 • Suiker is slecht voor je tanden.
 • Suiker maakt labiel. Door de snelle stijging en daling van je bloedsuikerspiegel, word je moe. En emotioneel en prikkelbaar. En je hormonen kunnen er ook op reageren.
 • ….

Ook al moet je waarschijnlijk een grote drempel over om minder suiker of helemaal suikervrij te gaan eten, het is de moeite waard!

1Pingbacks & Trackbacks on Suikervrij eten – waarom?

 1. […] weten, is mijn voedingspatroon sinds een tijdje nog verder veranderd. Ik eet niet langer alleen geen suiker meer, of juist wel zoveel mogelijk biologisch of andere gezonde voedingsmiddelen (check onder het […]

Leave a Reply