Vervanger voor boterhamzakjes

Sinds 1 januari 2016 is er een verbod op gratis plastic tassen. De hoop is dat zo zwerfvuil wordt tegengegaan, verspilling van grondstoffen wordt voorkomen, en dat consumenten bewust worden van duurzamer alternatieven. Ik vind het een goede zaak, en ben er blij mee. Google alleen eens op afbeeldingen van ‘plastic soep’, en het schaamrood stijgt je spontaan naar de kaken als je ziet wat voor ellende wij van Gods aarde maken.

Plastic_zakjes_1En hoewel je vaak het idee kunt hebben dat wat je doet nog minder uithaalt dan een druppel op een gloeiende plaat, tóch is het mijn overtuiging om het goede te zoeken en zoveel mogelijk te doen. En soms kunnen dat zulke eenvoudige dingen zijn.

Wie kent het niet: ’s ochtends even snel je broodjes smeren, hup in een boterhamzakje, en mee naar je werk/school. Het neemt geen extra ruimte in, en je hoeft geen broodtrommel af te wassen. Ideaal; toch?

Niet helemaal, want hoewel de zakjes maar klein zijn, verspil je zo elke dag weer een beetje plastic. Dus niet goed voor het milieu.
Maar daarnaast is er ook een gezondheidsreden. In plastic zitten allerlei stoffen die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. En hoe miniem misschien ook: voorkomen is beter dan genezen, lijkt me.

Plastic_zakjes_2Er zijn goede alternatieven waarbij je qua comfort niet (of niet veel) hoeft in te leveren, en je toch het milieu en je gezondheid spaart. Zo gebruikt Jesse al langere tijd een Boc’n’Roll sandwich wrap. Dit is een gelamineerde stoffen lap (zonder schadelijke stoffen) die je om je brood vouwt en afsluit met klittenband. Na gebruik neemt deze wrap amper ruimte in. Je kunt de wrap even schoonvegen met een doekje, of meewassen in de wasmachine. (Er zijn via internet veel meer duurzame boterhamzakjes te verkrijgen; deze wrap heeft het voordeel dat je het precies zo groot kunt vouwen als je nodig hebt, en je dus net zoveel mee kunt nemen als je wilt.)

Een kleine druppel. Maar veel druppels bij elkaar, zijn nog steeds een emmer vol.

Leave a Reply