Vaccineren – een andere visie op gezondheid

Vaccineren_een andere visie op gezondheidEerder schreef ik over de keuze die je hebt om wel of niet te laten vaccineren. En dat één van de redenen waarom wij niet (of in elk geval: nóg niet) laten vaccineren, is dat we een andere visie op gezondheid hebben dan de visie die er achter het vaccinatieplan zit.

Om het heel kort samen te vatten: niet ‘het gevaccineerd zijn’ maar de conditie van het immuunsysteem van het kind is bepalend. (Meer info is hier te lezen.)

In het menselijk lichaam zijn onnoemlijk veel bacteriën aanwezig, goede en slechte. Mensen worden ziek wanneer een bepaald schadelijk virus of een bepaalde schadelijke bacterie in het lichaam komt, en het lichaam niet de kracht of de middelen heeft om dit virus of deze bacterie te bestrijden.

Wat er gebeurt wanneer een vaccin gegeven wordt, is dat bepaalde dode of verzwakte bacteriën ingespoten worden, waarop het immuunsysteem zich hiertegen teweer gaat stellen. Met als gevolg een (tijdelijke!) immuniteit voor de betreffende bacterie. Het idee hier achter is om een ziekte te bestrijden voordat deze ziekte uitbreekt. Er wordt dus als het ware tégen een bepaalde ziekte gestreden.

Echter: in ons lichaam is het een komen en gaan van ontzettend veel bacteriën. Bacteriën op zichzelf zijn dus helemaal het probleem niet. Het gaat om de omgeving waar deze bacteriën in terecht komen: de staat van je lichaam en immuunsysteem. In ‘normale’ omstandigheden, waar schoon drinkwater is, een goede hygiëne, voldoende gezond voedsel, rust, etc., is een lichaam doorgaans prima in staat om schadelijke bacteriën ‘te lijf’ te gaan. En wordt een immuunsysteem alleen maar sterker doordat bepaalde bacteriën zijn overwonnen.

In onze visie is het dus niet in eerste instantie zaak om te vechten tégen mogelijk te ontstane ziektes, als wel om ons best te doen vóór een goede omgeving (c.q. immuunsysteem, een gezond lichaam). Het vraagt een omschakeling in je denken. Want je moet je angst laten gaan (“Stel dat mijn kind die ziekte krijgt.”), en je energie in gaan zetten voor een goede algehele gezondheid van je kind. Maar vechten vóór is zoveel positiever en waardevoller dan vechten tégen. Wij geven dit o.a. vorm door onze kinderen goede voeding te geven (eerst zo lang mogelijk borstvoeding, daarna vooral biologisch en gezond eten, bijv. suikervrij), door te zorgen voor rustmomenten voor de kinderen, beweging en frisse lucht, etc.

Acties als degene die Pampers jaarlijks houdt (“1 pak = 1 levensreddend vaccin”, tegen tetanus) vind ik een beetje dubieus. Prachtig dat een bedrijf als dat van Pampers zich wil bekommeren om tetanus wereldwijd (alhoewel het als marketing-truc ook niet slecht is: een vaccin van 5 cent op een pak luiers van 10 euro). Met 2 vaccins is de moeder 3 jaar, en de pasgeboren baby 2 maanden beschermd tegen tetanus. Maar zou het niet zinvoller zijn, en een langduriger effect hebben, wanneer Pampers bijvoorbeeld zou investeren in betere hygiënische omstandigheden bij de geboorte van de kinderen in deze landen, en vaccins zo overbodig zouden raken? Het is echt een mindswitch. Maar mijns inziens op langere termijn veel effectiever én gezonder.

 

Bovenstaande is één van de redenen waarom wij ervoor kiezen om (nog) niet te vaccineren. Er zijn nog veel meer motieven aan verbonden. Wordt vervolgd dus.

Leave a Reply