Gezinsmoment: de verschijning aan Thomas

Verschijning_ThomasDe zondagen tussen Pasen en Hemelvaart staan we tijdens onze gezinsmomenten stil bij verschijningen van Jezus. We beginnen bij Thomas. Bekend en berucht om zijn houding van ‘eerst zien en dan geloven’. Wij willen speciaal aandacht leggen op het facet van dit verhaal dat iets wat je niet kunt zien, er wel kan zijn. Of concreter: God kun je niet zien, maar Hij is er wel.

We beginnen met een raadspelletje. Iemand krijgt een blinddoek voor. Een ander geeft een willekeurig voorwerp aan de geblinddoekte persoon. Deze mag nu voelen, en proberen te raden wat het voorwerp is. (Dit is ook leuk om met een ‘black-box’ te spelen: een afsluitbare doos of tas waar je een voorwerp in legt. De ander mag zijn/haar handen door een opening in de doos of tas steken, en voelen wat er in de black-box zit.) Door dit spelletje bereiden we alvast de gedachtegang voor dat dingen werkelijkheid zijn, ook als je het niet kunt zien.

Daarna lezen we het verhaal van Thomas uit een kinderbijbel, en bespreken we dit kort.

We sluiten af met opnieuw een blinddoek-spelletje: snoephappen. Ook al kun je het snoepje niet zien, het is er toch echt.

Je kunt dit gezinsmoment – al naar gelang de leeftijd van je kinderen – uitbreiden met een brainstorm over wat er nog meer wél is, maar wat je niet kunt zien (denk aan: warmte/kou, de wind, liefde, etc.). Schrijf alles op een groot vel papier, en laat je kinderen daarna proberen om elk woord tóch te concretiseren: hoe zie/merk/voel/weet je dat het tóch bestaat? Denk tot slot na over de vraag hoe je weet dat God er is, ook al kun je Hem niet zien.

Leave a Reply