Gezinsmoment: Hemelvaartsdag 2016

Hemelvaart_1Vandaag is het Hemelvaartsdag. En ook Bevrijdingsdag. Ik vind dat wel een mooie combinatie eigenlijk.

Afgelopen zondag hadden wij al een gezinsmoment over Hemelvaartsdag (aanstaande zondag is het namelijk Moederdag, en we vinden het wel leuk om daar ook iets mee te doen). Het is erg simpel; kijk/lees mee.

Allereerst lezen wij het verhaal over Hemelvaartsdag uit de kinderbijbel. Jezus, die met Zijn leerlingen op weg gaat naar de berg. De opdracht die Hij geeft om niet verdrietig te zijn, maar te wachten op de Heilige Geest. Jezus die Zijn leerlingen zegent, en dan omhoog gaat, naar de Vader in de hemel. Er komt een wolk voor Hem, zodat de leerlingen Hem niet meer zien. Maar nadat twee engelen zeggen dat Jezus ooit eens terug zal komen, net zoals Hij nu naar de hemel is gegaan, gaan de leerlingen blij terug naar Jeruzalem, waar ze bidden om de komst van de Heilige Geest.

Hemelvaart_2We maken een knutsel bij dit verhaal. Ik kwam deze knutsel ooit eens ergens tegen (ik weet niet meer waar). Een kartonnen (of plastic) bekertje beplakken we met watten; zo krijgen we een ‘wolk’. De Jezus-figuur is uitgeknipt, en plakken we vast aan een touwtje. Dit touwtje halen we door een gaatje in de onderkant van het bekertje. En nu kunnen we het verhaal nóg eens vertellen, maar dan met ‘life’ beelden erbij. Eerst is Jezus onder de wolk bij de leerlingen, dan ontneemt een wolk Hem aan het zicht. Hij is er nog wel, maar je kunt Hem niet meer zien (mooie les).
[En als aanvulling eventueel: ooit komt Hij weer terug, waarbij je het ritueel in omgekeerde volgorde uitvoert.]

We zingen / zegenen elkaar met het lied “De Here zegent jou” (Opwekking kids, 185).

Een kort gezinsmoment, maar voor ons prima voor deze keer. We zijn allemaal moe en een kort moment is deze keer meer dan voldoende. Maar wat is er nog veel te vertellen rond Hemelvaart:

  • Jezus die weer terug zal komen;
  • Jezus die zegent;
  • Jezus die naar de hemel gaat als de opgestane Overwinnaar;
  • Jezus die nu aan de rechterhand van de Vader zit, als Koning die regeert;
  • Jezus die Zijn leerlingen uitstuurt met een missie (alle volken tot discipelen maken);
  • Jezus die aangeeft dat de leerlingen moeten wachten op de Heilige Geest.

Dit jaar kozen we voor ‘simply the story’, kort aangevuld met de wederkomst en het zegenen. Maar we kunnen nog jaren vooruit. Wat is Hemelvaart een feest!

1Pingbacks & Trackbacks on Gezinsmoment: Hemelvaartsdag 2016

  1. […] vergeten feest. En toch is er enorm veel te vertellen rond de hemelvaart van Jezus; in de blog van Hemelvaartsdag 2016 zet ik een paar punten op een rijtje. Dit jaar, Hemelvaartsdag 2017, kiezen wij voor het thema: […]

Leave a Reply