Gezinsmoment: Pinksteren 2016

Pinksteren_2016_1Pinksteren: het feest van de Heilige Geest. Ook hierover is, net zoals bij Hemelvaart, zoveel te vertellen: het bidden en wachten, de wind, het vuur, de verschillende talen, de kracht om te getuigen, de kerk die ontstaat. En ook nu kiezen we er weer voor om eenvoudigweg het verhaal te vertellen. Zodat het besef van de Bijbelse gebeurtenissen een plekje krijgt in het leven van onze kinderen.

We beginnen het gezinsmoment met het aansteken van een paar kaarsen. Daarna lezen van het verhaal over het Pinksterfeest uit de kinderbijbel (we koppelen dit nog even kort aan Hemelvaart). Om Elianne en Joël het verhaal ook te laten ‘ervaren’ (zintuiglijke waarneming kan echt een verrijking zijn bij het vertellen), laten we ze de ‘wind’ en het ‘vuur’ ervaren:

  • Wanneer het in het verhaal gaat over de wind die te horen is, blazen we met een föhn. Je voelt de ‘wind’ wel, maar je ziet het niet. Maar het effect van de ‘wind’ is wel zichtbaar! (Laat je kindjes vooraf wel even wennen aan de föhn, anders schrikken ze zich naar. Alhoewel…de discipelen schrokken wellicht ook 🙂 )
  • Wanneer het gaat over de soort vlammen op de hoofden van de leerlingen van Jezus, zetten we een (nep)kaarsje op ons hoofd.

Na het verhaal zingen/spelen we met de piano/tamboerijn/fluit het lied “Hé, wat is dat allemaal?”. (Hier op muziek te downloaden, zie laatste pagina; of hier te luisteren.) Ook luisteren we nog een ander liedje over Pinksteren omdat Elianne dat graag wil luisteren.

Pinksteren_2016_2De verwerking bij het verhaal komt van Creatief Kinderwerk (echt een aanrader overigens, die website). Doe wat verf op papieren bordjes, en maak hier ‘pinkstervlammen’ van. Mijn plan was om dit met de föhn te doen, maar de verf was te dik om door de föhn verspreid te worden. Dus toch maar het bordje in de slacentrifuge, flink draaien, en dat werkt wel. Even droogföhnen, en je krijgt mooie ‘pinkstervlammen’. Vooraf hadden we gaatjes in de bordjes geperforeerd. Door deze gaatjes rijgen we nog een koord, en zo wordt het een mooi kunstwerkje.

Wat een zegen dat Gods Geest altijd in ons is!

Leave a Reply