De levensstijl methode

imageAfgelopen maanden heb ik behoorlijk wat moeten rusten. Tijdens deze periode heb ik o.a. het  boek “De Levensstijl Methode” gelezen. Geschreven door Asja Tsachigova. Dit heeft me nog weer meer inzichten gegeven in voeding en gezondheid. De Levensstijl Methode legt de nadruk op voeding, ontspanning, en beweging. Nu ben ik qua ontspanning en beweging al behoorlijk op weg door wat ik leerde tijdens mijn revalidatie-traject. Maar vooral voor het aspect van voeding heb ik wat nieuwe inzichten op gedaan.

De grondgedachte van Asja voor wat betreft voeding, is dat bepaalde combinaties van verschillende voedingsmiddelen niet goed zijn voor je spijsvertering – en dus voor je algehele gezondheid. Eiwitten, koolhydraten, vetten, of suikers hebben elk een eigen proces nodig als het gaat om de spijsvertering. Zo blijft het ene product lang in de maag om het door de maagsappen klaar te maken voor vertering, terwijl andere producten veel sneller doorgaan naar de darmen om daar de voedingsstoffen op te laten nemen uit de voeding. Asja stelt dat het dus niet verstandig is om bepaalde producten te combineren. Voedsel wat direct door moet naar de darmen, blijft bijvoorbeeld veel te lang in de maag wanneer je het eet in combinatie met voedsel wat een eerste verteringsproces in je maag nodig heeft. (Met gisting als gevolg, en dus ook darmklachten. En uiteraard worden de voedingsstoffen uit het eten zo ook niet optimaal opgenomen in je lichaam.)

Nu klinkt deze redenatie mij erg logisch in de oren. Maar om eerlijk te zijn…de consequenties vind ik best verstrekkend. Het betekent onder meer

  • Niet drinken tijdens of tot 1 uur na het eten.
  • Geen broodje kaas.
  • Geen pasta met roomsaus
  • Geen ‘aardappels-groente-vlees’

Nu zijn er voor een aantal dingen gemakkelijk vervangers te verzinnen. Bijvoorbeeld plantaardig room, in plaats van dierlijke. En daar heb ik ook wat stappen in gezet, de afgelopen weken. Maar andere dingen lijken me knap lastig. Daarom hier even de vraag: zijn er lezers die bekend zijn hiermee en dit ook in praktijk brengen?

Nb: de inzichten uit de Levensstijl Methode zijn niet nieuw. Ook het zogenaamde Montignac-dieet, of ‘Een leven lang fit’ van Diamond zijn op deze inzichten gebaseerd. Van ervaringsdeskundigen van deze manier van eten, hoor ik ook graag!

Leave a Reply