Waterbespaartip – droger

P1130188Ik vind het fijn om duurzaam te leven en ecologisch verantwoorde keuzes te maken. En dat mag echt wel wat kosten (qua financiën of qua tijd). Maar het meest houd ik er van om hele simpele dagelijkse dingen te ‘verduurzamen’ op een eenvoudige manier. Als het niet teveel ‘gedoe’ is, houd je het namelijk langer vol én is een duurzame levensstijl voor veel meer mensen haalbaar. Vandaag een waterbespaartip.

In ons huis hebben we simpelweg niet genoeg plek om de was te drogen te hangen. Dit zou alleen kunnen in de woonkamer of slaapkamer, maar daar voel ik gezondheidsmatig erg weinig voor, aangezien de luchtvochtigheid in ons (ruim honderd jaar oude) huis al erg hoog is. We hebben dus een droger, en als er geen plek meer is aan het droogrek, maak ik daar gebruik van.

Er zijn verschillende soorten drogers. Afvoerdrogers, condensdrogers, of warmtepompdrogers. Wij hebben de laatste. Deze is verreweg het zuinigste in energiegebruik en ecologisch gezien dus een betere keuze (alhoewel drogers sowieso niet zo’n goede keuze zijn op ecologisch vlak; eerder is het dus ‘het beste van kwaden’ kiezen).

Bij condensdrogers of bij warmtepompdrogers wordt het water opgevangen in een condensbak, tenzij er een waterafvoer aangelegd is. Na gebruik moet de condensbak geleegd worden. Hierin zitten vaak líters schoon water (immers, het komt net uit het schoongewassen wasgoed).

Een handige tip om water te besparen, is om de condensbak niet te legen boven een wastafel, maar om die te legen in de wasmachine, de eerstvolgende keer dat je een was draait. Dit kan heel eenvoudig via het zeepbakje van de wasmachine: de condensbak erboven houden, en legen maar. Wasmachines hebben tegenwoordig vaak een automatisch doseersysteem; ze ‘weten’ zelf wanneer er genoeg water in de machine zit. Wanneer je zelf handmatig water toevoegt (uit de condensbak van de droger dus), hoeft er minder extra water ingepompt te worden.

Ik houd van zulke handigheidjes. De condensbak legen moet toch gebeuren. Of je hem nu op de kop houdt boven de wastafel óf boven de wasmachine: dat maakt qua gebruiksgemak niets uit. En het scheelt elke keer weer een paar liter (schoon) water. Hoe eenvoudig kan verduurzamen zijn!

1Pingbacks & Trackbacks on Waterbespaartip – droger

  1. […] niet zo milieuvriendelijk is. (Wil je het íétsje milieuvriendelijker maken, kijk dan bij deze waterbespaartip.) Ik probeer de droger dan ook niet teveel te gebruiken. Maar afgezien van de keuze voor wel of […]

Leave a Reply