Geen varkensvlees

Geen_varkensvleesKosher of niet-kosher. Halal of haram. Rein of onrein. Het is (gelukkig) voor een heel groot deel van de wereldbevolking helemaal niet vanzelfsprekend om alles maar te eten. Veelal in eerste instantie ingegeven door religieuze voorschriften. Maar deze religieuze voorschriften op het gebied van voeding, hoeven zo gek nog niet te zijn.

Onder het topic ‘voeding’ geef ik geregeld een inkijkje in onze voedingsgewoonten. Zo eten wij suiker-arm en biologisch. En daarnaast laten wij varkentjes liever doen wat zij moeten doen, in plaats van dat zij onze maag en darmen vervuilen. Vandaag een blog over waarom wij geen varkensvlees eten.

Wanneer je leest over het wel of niet consumeren van varkensvlees, wordt al snel duidelijk dat varkensvlees vies is (en dan bedoel ik niet de smaak), en dat het toxisch (giftig) is voor je lichaam.

Varkens zijn alleseters. Alles wat ze tegenkomen, verdwijnt in hun bek. Maar varkens hebben een slecht ontgiftingssysteem; zo kunnen varkens bijvoorbeeld niet zweten (zweten is een manier om afvalstoffen uit een lichaam te verdrijven), en afvalstoffen worden bij varkens dus eerder in het vetweefsel opgeslagen. En ja, je kunt raden wat er gebeurt wanneer mensen dit varkensvlees consumeren: de afvalstoffen in het vlees/vet komen vrolijk mee.

Varkens kunnen daarnaast dragers zijn van parasieten. Reine dieren kunnen overigens ook drager zijn, maar het verschil is dat de parasieten bij onreine dieren (waaronder dus varkens) ofwel direct, ofwel op de langere termijn kwaad kunnen bij de mens. Parasieten uit het varkensvlees, kunnen zich letterlijk in ons lichaam verzamelen. Juk. Alleen al bij de gedáchte daaraan, laat ik een slavink of karbonade met genoegen aan me voorbijgaan.

Maar het is niet enkel víés, het kan ook gevaarlijk zijn. Op de kortere of langere termijn kunnen er gevaarlijke ziektes ontstaan door het eten van vlees met parasieten en vervuild vetweefsel. Drs. E. Noordermeer omschrijft onreine dieren als “een gifstoffendepot”. Eet smakelijk?!

Doordat varkensvlees zo vervuild en vies is, kan dit allerlei uitwerkingen hebben op het lichaam. Denk aan hart- en vaatziekten, maag- en darmklachten, maar ook aan acne of huiduitslag. Logisch: je vervuilt je lichaam; de afvalstoffen uit dit vieze vlees verspreiden zich ook in jouw lichaam.

Wij eten al járen geen varkensvlees meer. Ik mis het totaal niet (alleen de spekblokjes in een stamppot mis ik soms, maar die zijn ook prima te vervangen door bijvoorbeeld stukjes gerookte kipfilet of zalm). En de keuzestress bij een etentje in een restaurant neemt aanzienlijk af wanneer je geen varkensvlees eet 🙂

Wil je hier meer over lezen, dan vind ik het boek “De Hemelse Voedselbank” een aanrader, geschreven door drs. E. Noordermeer. Naast allerlei wetenswaardigheden over de (on)gezondheid van ons voedsel, beschrijft zij op een heel positieve manier waarom (onder andere) varkensvlees niet aan te raden is qua consumptie:

“Het feit dat God dieren onrein verklaart, betekent geenzins dat zij zinloos of nutteloos zijn. Integendeel. Ze zijn zo belangrijk dat je ze daarom niet moet eten!
[…]
Onreine dieren vervullen zeer belangrijke functies [bij het opruimen van schadelijke materialen in ons ecosysteem] en onder andere vanwege die rol zijn ze ongeschikt voor menselijke consumptie.”

Alternatieven genoeg. Dus ik zou zeggen: “no pork on my fork”.

 

3 Comments on Geen varkensvlees

 1. Klarita
  2 mei 2017 at 17:50 (9 maanden ago)

  En daarbij wetende dat varkens hele interligente , sociale wezens zijn…!!!!
  Ik heb jarenlang genoyen van varkensvlees, maar sinds een jaar nu varkensvlees – af.
  Ik mis het wel. Maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen.
  En als kind kreeg ik altijd een heel naar gevoel als ik die volle vrachtwagens op de weg voorbij zag komen, vol schreeuwende varkens, op weg naar de slacht.

  Beantwoorden
 2. erika@zoekennaarhetgoede.nl
  2 mei 2017 at 19:56 (9 maanden ago)

  Hoi Klarita,
  leuk dat je reageert.
  Ik ben het helemaal eens met wat je zegt: dat de voordelen van het eten van varkensvlees niet opwegen tegen de nadelen.
  Geniet van al het andere lekkere voedsel 🙂
  Groetjes, Erika

  Beantwoorden

Leave a Reply