Borstvoeding geven – hoe lang?

Borstvoeding_hoe_langIk las eens een mooi stukje over borstvoeding geven. Het was in de trant van: probeer zo lang mogelijk borstvoeding te geven. Lukt dat niet, probeer dan 2 jaar borstvoeding te geven. Lukt dat niet, probeer het dan 1 jaar. Lukt dat niet, ga voor de 6 maanden. Lukt dat niet, houd het vol tot je weer gaat werken. Lukt dat niet, geef 1 maand borstvoeding. Lukt dat niet, geef alleen borstvoeding tijdens de kraamweek. Lukt dat niet, geef 1 dag borstvoeding. Lukt dat niet, geef 1 keer borstvoeding.

Ik vond dat zo motiverend en mooi. Echt élke voeding die je kleintje binnenkrijgt via borstvoeding is mooi meegenomen. Stel dat het om wat voor reden dan ook niet lukt terwijl je het wel hebt geprobeerd, dan nog heeft je baby waarschijnlijk wat colostrum binnen gekregen tijdens de eerste dagen; beter ‘power-food’ is er niet voor baby’s. En zelfs dán heeft je baby er dus baat bij gehad!

En wat als voeden prima gaat (met de nodige hobbels wellicht)? Hoe lang ga je door met het geven van borstvoeding? Mijn uitgangspunt zou zijn: zo lang je kindje dat wil. En vrees niet…als je kind 18 is zal hij/zij echt niet meer bij je willen drinken 🙂

Joël is alweer een jaar. En hij drinkt alweer een jaar bij mij. Als het aan mij ligt, gaan we voorlopig ook nog niet stoppen. Hoe ouder hij wordt, hoe gemakkelijker het gaat en hoe minder het van mij vraagt (minder voedingen, sneller drinken, etc.). Soms is het een opgave, dat zal ik niet ontkennen; maar in het algemeen geniet ik er van.

Elianne heeft (precies op de dag af) 20 maanden bij mij gedronken. Toen heb ik heel bewust de laatste voeding aan haar gegeven en daar nog een mooie foto van gemaakt. Of nou ja, laatste ‘voeding’? Er kwam waarschijnlijk geen druppel meer. Ik was toen namelijk 5 maanden zwanger van Joël, en ergens halverwege de zwangerschap stopte mijn lichaam met het aanmaken van borstvoeding. Elianne deed toen nog een tijdje wat pogingen om toch te drinken, maar daar werd ze op een gegeven niet zo enthousiast meer van. En zo hadden we een heel gemakkelijke en natuurlijke manier om te stoppen; ik heb nooit hoeven klungelen met het afbouwen van voeding. Een mooie afronding zo.

En nu met Joël? Geen idee, we gaan het zien. Hij mag (voorlopig) bepalen.

Leave a Reply