Zonnebrandcrème

ZonnebrandcremeDe klimaatverandering wordt steeds duidelijker, ook in ons deel van de wereld. Het lijkt soms wel herfst, terwijl we toch echt in de zomer zitten. Maar hoe het ook zij: er zijn dagen dat de zon schijnt, en dat onze huid bescherming nodig heeft tegen de zonnestralen. Welke zonnebrand kies jij?

Allereerst: je huid beschermen tegen (teveel) UV-A en UV-B stralen is echt geen overbodige luxe. Verbranden van je huid staat bekend als erg risico-verhogend op huidkanker. Nu ben ik vroeger als tiener heel wat keren vuur- en vuurrood geweest, helaas, in de hoop om een beetje een bruiner tintje te krijgen. Maar mijn huidje is blijkbaar gemaakt om heel blank te zijn, en niet bruin, of zeker niet rood. Hetzelfde geldt voor onze kindjes. Smeren geblazen dus.

De meeste zonnebrand die verkocht wordt, is een chemische samenstelling waarbij een zonnefilter in je huid opgenomen wordt die de zonnestralen ‘absorbeert’. Dit werkt meestal prima, behalve dat je de crème steeds weer opnieuw moet opsmeren omdat de zonnefilter verzadigt raakt. En helaas: de crèmes bevatten heel wat stoffen waar ik niet zo blij van wordt. Onze huid is ons grootste orgaan. En via onze huid nemen we deze schadelijke stoffen op wanneer we onszelf – en onze kindjes – vol smeren met zonnebrandcrème.

Uiteraard is het wél insmeren met een synthetische zonnebrandcrème altijd nog een betere keuze dan het níét insmeren. Maar er zijn alternatieven. Naast chemische zonnebrandcrème is er ook minerale zonnebrandcrème. De basis hiervan is, zoals de naam zegt, mineraal: titanium dioxide of zinkoxide. Deze minerale crème dringt niet door in je huid, maar legt er als het ware een laagje op. En door de mineralen worden de schadelijke zonnestralen afgeketst, teruggekaatst dus eigenlijk.

Een groot voordeel van minerale zonnebrandcème is dat het veel minder schadelijke stoffen bevat dan synthetische crème. En bijkomend voordeel is dat je het maar één keer op hoeft te smeren; het laagje op je huid blijft dan in tact, totdat je het er af wrijft bij bijvoorbeeld afdrogen of het er af gaat tijdens het spelen.

Wat ik persoonlijk een nadeel vind, is dat minerale zonnebrandcrème soms een witte waas legt op de huid; de crème trekt niet in de huid, maar blijft er als het ware op liggen. Daardoor zie je soms een wat witte gloed over de huid. Inmiddels zijn de crèmes heel wat verbeterd, en is ook dit (puur cosmetisch) probleem al stukken verbeterd.

Vorig jaar gebruikte ik crème van Lavera voor de kindjes, en van Lovea voor mijzelf. Nu heb ik crème gevonden van BioSolis; deze is op basis van Aloë Vera. Nog meer puur natuur, en deze laat veel minder een witte waas achter. Qua functionaliteit hebben we nog niet veel kans gehad om te testen of deze net zo goed werkt… Laat de zon maar komen!

Op de blog van Green Jump is hier nog meer over te lezen, en in hun shop is genoeg keuze in minerale zonnebrandcrème.

Ps: sommige minerale zonnebrandcrème bevat nano-deeltjes. Dit is een poging om te voorkomen dat de witte waas op de huid zichtbaar blijft. Maar nano-deeltjes kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, en ik ben er dus geen voorstander van om crèmes te gebruiken waar nano-deeltjes in zitten. Aandachtspunt dus bij het aanschaffen van een crème.

Ps2: heel wat zonnebrandcrème wordt vanwege het gebruikersgemak tegenwoordig verkocht in spuitflacons. Het kan inderdaad wel iets handiger zijn bij het aanbrengen van de crème (alhoewel het mij persoonlijk niet zoveel uit maakt). Maar door crème op te spuiten, verstuift er ook het één en ander in de lucht die je vervolgens weer inademt. De schadelijke stoffen komen daarmee niet alleen binnen via je huid, maar ook via je longen. Niet fijn dus. Ik gebruik zelf daarom bij voorkeur gewoon een tube, of anders spuit ik de crème in een holletje in mijn hand, en smeer het daarna pas uit.

Leave a Reply