‘Schone’ kleren – eerlijke en duurzame kleding

FairwearIk schreef het al eens eerder: wanneer je begint met het maken van bewuste keuzes op het gebied van voeding / milieu / gezondheid / etc., dan rol je van het één in het ander. Je gaat je steeds meer realiseren dat er nog zó veel meer gebieden zijn waar je (mede)verantwoordelijkheid voor draagt en waarin je betere keuzes kunt maken. Eén van die gebieden die bij mij pas wat later op gang kwam, is kleding.

We weten het vrijwel allemaal: de kleding-industrie klopt niet. En soms zijn we massaal ontdaan wanneer er iets gruwelijks in het nieuws verschijnt van een instorting van een gevaarlijk gebouw, of van de misstanden in de zorg voor arbeiders, of als we horen van kinderarbeid, of van de gevaarlijke chemische stoffen waar personeel in de kleding-industrie mee moet werken. Maar toch. Toch is shoppen wel erg leuk, en is kunnen kiezen welke kleding je leuk vindt wel erg fijn, en willen we er het liefst niet meer dan puur noodzakelijk voor betalen.

Zelf merk ik dat ik het intussen niet meer kan om met een zuiver geweten winkel-in-winkel-uit te gaan en maar te kiezen wat ik leuk vind. Op Schone Kleren is veel meer hierover te lezen, want het is best een ingewikkelde problematiek. Maar waar koop je je kleding dan?

In de eerste plaats probeer ik zoveel mogelijk kleding tweedehands aan te schaffen. Dit is qua duurzaamheid de beste optie. Elianne en Joël dragen denk ik wel bijna voor 95% tweedehands kleding (afgezien van ondergoed en badkleding etc.). Ik vind dat erg leuk want je hebt vaak kleding die veel unieker is dan de massaproductie van de bekende winkelketens, en toch ben je veel goedkoper uit. Nu hebben wij in onze directe omgeving 2 winkeltjes met veel tweedehands kinderkleding, dus het wordt ons ook wel erg gemakkelijk gemaakt; maar via Marktplaats is ook enorm veel te krijgen.

Zelf draag ik ook geregeld tweedehands kleding, maar ik merk dat ik het voor mezelf nog wat moeilijker vind om hier consistent in te zijn. Met 2 kleine kinderen is er vrijwel geen tijd om voor jezelf kleding te zoeken in de winkel. Wanneer ik dan echt iets nodig heb / wil hebben, dan is de werkwijze om in zo min mogelijk tijd zo veel mogelijk te vinden 🙂 Aangezien je bij tweedehandswinkels altijd afhankelijk bent van het aanbod op dat moment, kan ik daar niet altijd slagen.

Maar gelukkig: steeds meer mensen worden zich bewust dat er op het vlak van kleding andere keuzes gemaakt kunnen worden. Er komen dus ook steeds meer winkels (online of met een echte winkel) met een ‘fair’ aanbod. Websites als Talking Dress of Eerlijk Winkelen helpen je om winkels te vinden waar je een eerlijker en duurzamer aanbod vindt.

Maar ook online zijn er steeds meer webshops met duurzame kleding. Zo kwam ik er laatst achter dat de Wehkamp een hele afdeling met Fair Fashion heeft. Of zelf heb ik onlangs wat kleding gekocht via Wat Mooi. Hier worden kledingmerken als ArmedAngels, People Tree, Miss Green, Komodo, etc. verkocht.

Ja, ‘schone’, eerlijke kleding is duurder. Of eigenlijk: het kost óns meer. Maar de mensen die het maken, kost het juist minder (minder gezondheidsklachten, minder zware arbeidsomstandigheden, minder lange werkdagen). Een faire prijs is een veel eerlijker prijs. Voor iedereen.

Financiën hoeven (of is het zelfs: mogen?) mijns inziens geen belemmering te zijn om faire kleding te shoppen. Duurzame kleding is vaak niet alleen duurzamer geproduceerd, maar gaat ook langer mee. Wanneer je een aantal goede basis-kledingstukken hebt, kun je hier desgewenst per seizoen een paar items bij aanschaffen en je outfit is weer compleet. En wanneer je ook tweedehandskleding koopt (of kleding ruilt met vrienden / familie), ben je juist vele malen goedkoper uit dan wanneer je alles nieuw koopt.

Ja, je zult mij echt nog wel eens tegenkomen bij de H&M… Maar wanneer ik kleding koop met de kaartjes eraan van de foto bij dit bericht, dan word ik toch wel erg blij. Zou het kopen van ‘schone kleding’, afgezien van goed rentmeesterschap over de schepping van God, misschien ook een stukje kunnen zijn van het in de praktijk brengen van het gebod van naastenliefde?

1Pingbacks & Trackbacks on ‘Schone’ kleren – eerlijke en duurzame kleding

  1. […] Ps: Wil je je lichaam ‘schoon’ verzorgen, maar ook ‘schoon’ kleden? Dan verwijs ik graag nog even terug naar een eerdere blog over ‘Schone kleren’. […]

Leave a Reply