Gezinsmoment: Jozef (Gods verhaal, jouw verhaal – 3)

Jozef_2In ons gezinsmoment gaan we weer verder met het boek “Gods verhaal, jouw verhaal”. Het derde verhaal in deze kleuterbijbel gaat over Jozef. De boodschap in dit verhaal is God die zorgt. God zorgt voor Jozef, Hij zorgt ook voor jou.

We beginnen ons gezinsmoment met het lezen van het hoofdstuk uit de kleuterbijbel. Daarna lopen we het verhaal nóg eens door, maar nu maken we het ook visueel.

We hebben 2 touwtjes. Het ene touwtje staat symbool voor God. Het andere touwtje voor Jozef. Deze 2 touwtjes zijn samengebonden, ze horen bij elkaar. Dan mag Elianne, aan de hand van de plaatjes in de kleuterbijbel, stap voor stap vertellen wat er gebeurde in het leven van Jozef (hij kreeg een mooie jas van zijn vader, hij werd door zijn broers in een kuil gegooid, werd als slaaf verkocht, enz.). Bij elke gebeurtenis vragen we: was Jozef alleen toen dit gebeurde? Nee, God was erbij. En dus binden we telkens een strikje om de 2 touwtjes heen. God is bij Jozef, wat er ook gebeurt. Ik dacht vooraf dat deze symbolische visualisatie misschien nog wat te moeilijk zou zijn voor Elianne, maar ze kon er prima in mee komen.

Jozef_1

Daarna trekken we de lijn door naar ons leven. Wat was het allerleukste wat je eens hebt meegemaakt? ‘Een step’, zegt Elianne (die heeft ze onlangs gekregen). En wat was iets wat er gebeurde waar je van moest huilen? ‘Dat ik ging vallen.’ Als er blije dingen gebeuren, of als er verdrietige dingen gebeuren, God is bij jou. God zorgt voor jou.

We kijken via YouTube naar het liedje “Jozef had een jas”, van Elly&Rikkert. Een alternatief liedje is “Jozef zoekt zijn grote broers”, van Hanna Lam.

Daarna leggen we een oud wit t-shirt op tafel. Van dit t-shirt gaan we een gekleurde ‘Jozef- jas’ maken. Wij doen dit met stiften, het kan natuurlijk ook met verf. Tip: knip de zijkanten van het t-shirt open, zodat de voor- en achterkant tegelijk bewerkt kunnen worden.

Als afsluiter maken we een cijfer-kleurplaat van Jozefs jas. Je ziet nog niet wat het is, maar als je gaat kleuren, wordt het iets moois. Zo was het ook bij Jozef: hij snapte soms waarschijnlijk niets van wat er gebeurde in zijn leven, maar God maakte er iets moois van. En zo is het ook bij ons.

Leave a Reply