Gezinsmoment: de twaalf verspieders (Gods verhaal, jouw verhaal – 6)

Twaalf_verspieders_1“Twee gelovige mannen”, zo heet het volgende hoofdstuk in de kleuterbijbel ‘Gods verhaal – jouw verhaal’. Het is het verhaal over de 12 verspieders, de 12 spionnen die Mozes naar het beloofde land stuurt. Van deze twaalf zijn er slechts twee die Gods belofte geloven. Dat is het thema wat gekozen is in de bewerking in de kleuterbijbel: geloven in Gods beloften. In ons gezinsmoment geven we hier vorm aan.

We beginnen ons gezinsmoment met het knutselen van een verrekijker. Dit is heel eenvoudig te maken van twee wc-rolletjes. Vervolgens bespioneren we met een echte verrekijker even onze buurman die buiten zit (sorry buurman 🙂 ), leggen we de link naar het verhaal en lezen we het verhaal over de twaalf verspieders / spionnen.

Twaalf_verspieders_2Vervolgens hebben we een gesprekje over God die belooft bij je te zijn. Sommige dingen kun je niet alleen. Maar als God bij je is, dan kun of durf je het wel. Jozua en Kaleb, de twee gelovige mannen, vertrouwen op God die belooft bij hen te zijn. Dan is de opdracht misschien nog steeds moeilijk of gevaarlijk, maar God is erbij.

Om dit te concretiseren, hebben we 3 briefjes met opdrachten. Stuk voor stuk zijn dit opdrachten die te moeilijk zijn voor Elianne of Joël. Maar telkens weer, bij elke opdracht, mogen ze vragen of we willen helpen. En dan, als papa of mama erbij is en helpt, dan lukt het wel. Zo is het ook met God. Hij is erbij en helpt als Hij ons een taak te doen geeft.
De opdrachten die wij gekozen hadden:

  • Maak een koprol.
  • Tel hoeveel blokjes er op tafel liggen (ga net iets verder dan je kindje zelf kan).
  • Drink met een rietje een beker water leeg in 10 tellen. (Doe 2 rietjes in de beker wanneer je gaat helpen.)

We luisteren het lied “Ga met God, en Hij zal met je zijn” (Liedboek 416).

Tot slot maken we druiventrossen. Wij doen dit van speelmais. Door de speelmais nat te maken, plakt het aan elkaar. Een rijtje van 5, een rijtje van 4, 3, 2, en 1. En klaar is de druiventros. Buiten zoeken we wat takjes (iets waar Elianne momenteel een fascinatie voor heeft, dus direct naast de voordeur ligt nog een verzameling 🙂 ), en hier plakken we de druiventrossen aan vast.

Heb je geen speelmais, dan is er een eenvoudig alternatief: stempel druiventrossen op een vel papier. Maak ‘druiven’ van vingerafdrukken met verf. Maak vervolgens van een handafdruk met verf het ‘blaadje’ bovenop de druiven, en klaar!

Leave a Reply