Topproduct: baking soda

baking_sodaIk vind het leuk én makkelijk: met zo min mogelijk dingen zo veel mogelijk doen. Ik vind dat leuk, want met producten die niet (of amper) belastend zijn voor het milieu of voor je eigen gezondheid kun je het huishouden minstens zo goed doen. En ik vind het makkelijk: je hebt niet meer veel kastruimte nodig voor allerhande schoonmaakmiddeltjes, én je hoeft niet grote hoeveelheden verschillende schoonmaakmiddelen mee te zeulen uit de winkel (of tot de ontdekking te komen dat een product op is terwijl je nét wilt gaan schoonmaken). Vandaag weer eens een blog over een topproduct: baking soda.

Toen ik een paar jaar geleden zocht naar zoveel mogelijk natuurlijke vervangers voor schoonmaakmiddelen en verzorgingsmiddelen, kwam ik al snel uit bij baking soda. Baking soda is een geweldig product, je kunt het onder andere gebruiken:

  • In de keuken: voor het bakken van koekjes en taart;
  • Als verzorgingsproduct: tandpasta, deodorant, en shampoo;
  • Als schoonmaakmiddel: wc-reiniger, schuurmiddel, tapijtverfrisser, etc.

Baking soda is een zout: zuiveringszout oftewel natriumbicarbonaat. Dit is dus echt iets anders dan de ‘gewone’ huishoudsoda. De gewone soda, die in de supermarkt vaak verkocht wordt in een grote zak, is prima om te gebruiken bij het schoonmaken, maar is absoluut niet geschikt om te gebruiken in de keuken of voor je persoonlijke verzorging.

Baking soda is ook echt iets anders dan bakpoeder. Baking soda is eigenlijk een ingrediënt in bakpoeder. Dus wil je baking soda gebruiken in de keuken, dan zul je dus nog een extra ingrediënt moeten toevoegen: een zuur (bijvoorbeeld azijn of appelstroop).

Baking soda reageert namelijk op zuren. Naast dat dit er voor zorgt dat baksels gaan rijzen, kun je hier ook leuke experimenten mee doen (wat kinderen ongetwijfeld prachtig zullen vinden). Wij maken bijvoorbeeld vaak het toilet schoon door er een schepje baking soda in te doen, en er dan een scheut azijn op te gieten. Probeer maar eens wat er dan gebeurt 🙂 Toilet schoonmaken zou zo bijna nog leuk worden…

Het grote voordeel in het gebruik van baking soda vind ik dat het een heel puur product is: zout. Qua belasting voor het milieu is dit dus vele malen beter om te gebruiken dan allerlei chemisch samengestelde middeltjes. Ook gezondheidsmatig is baking soda een goede keuze: bij het schoonmaken hoef je niet meer te werken met agressieve middelen die op je huid komen of die je inademt. En mooi meegenomen is dat het een stuk goedkoper is om baking soda te gebruiken voor allerlei toepassingen, dan om 10 (of meer) verschillende schoonmaakproducten of verzorgingsmiddelen in huis te hebben.

Baking soda koop ik meestal bij een toko, daar is het denk ik het goedkoopste (of in grootformaat via internet). Soms is het ook bij een supermarkt te verkrijgen. Bij een apotheek is het meestal ook wel te verkrijgen, maar daar is het erg prijzig.

Kortom: baking soda is wat mij betreft echt weer een topproduct!

2Pingbacks & Trackbacks on Topproduct: baking soda

  1. […] soda Topper 1 is baking soda. Eerder schreef ik al eens een blog over baking soda, en ik vind dit echt een topproduct. Het is een heel natuurlijk middeltje (zout), het is goedkoop […]

  2. […] op een heel eenvoudige, goedkope, milieubewuste manier voor elkaar te krijgen. Zelf gebruik ik hier baking soda voor. Ik maak mijn haren nat, neem een schepje baking soda en masseer dat in mijn haren. Dit laat […]

Leave a Reply