Gezinsmoment: Salomo (Gods verhaal, jouw verhaal – 13)

salomo“De wijze koning Salomo”, zo heet het verhaal in de kleuterbijbel “Gods verhaal – jouw verhaal” dat vandaag aan de beurt is. In de voorbereiding kriebelt het: wat zullen we gaan doen met het gezinsmoment? Zal ik een leuke quiz maken? (Dat vind ik zelf altijd erg leuk..) Kennis testen? Moeilijke vragen bedenken? Tot ik bedenk: wijsheid is iets anders dan kennis… Iemand die veel weet, is niet per definitie ‘wijs’. En een wijs persoon, hoeft niet noodzakelijk veel kennis te hebben. Dus maak ik toch een switch, en introduceren we Koen en Sophie.

Ons gezinsmoment beginnen we met het kleuren van Koen en Sophie. We plakken de gezichten op ijslollystokjes, en leggen ze dan nog even apart. Eerst voeren we namelijk een gesprekje:

“Elianne, als je één ding mag kiezen wat je het áállerliefste wilt krijgen, wat is dat dan?” Na even nadenken is het antwoord al snel duidelijk: “Een fiets met trappers; een roze, met bloemetjes en een mandje.” Joël kan zijn antwoord nog niet formuleren, maar duidelijk is het wel: hij wil het allerliefste allemaal lekkere dingen om te eten 🙂

We leggen de link naar Salomo; wat zou híj gevraagd hebben? Een heel mooi paleis? Of dat hij nooit meer ziek zou worden? Of heel veel geld? We weten het nog niet, en dus lezen we het verhaal. En dan wordt duidelijk: Salomo wil graag ‘wijs’ worden; en ‘wijs zijn’ betekent dat je weet wat goed is en wat fout is.

Om dit te demonstreren, pakken we Koen en Sophie er weer bij. Steeds vertellen we een kort verhaaltje over Koen en Sophie. (Het concept komt van Bijbelidee.) In dat verhaaltje is één van de kindjes ‘wijs’, en één kindje niet. Het kindje wat wijs is, mag door Elianne in de lucht gestoken worden. En dat doet ze met verve: om de beurt schieten haar handjes hoog de lucht in.

Wij vertelden verhaaltjes (uitgebreider dan hieronder) rond de volgende thema’s:

  • Sophie en Koen  lopen samen naar school. Als ze moeten oversteken, kijkt Sophie goed of er een auto aan komt. Koen staat al midden op de straat zonder dat hij heeft gekeken. Wie is wijs?
  • Het is buiten erg koud. Koen trekt zijn laarsjes aan en doet een warme jas aan. Sophie loopt gewoon naar buiten zonder dat ze zich warm aankleedt. Wie is wijs?
  • Op een feestje hebben Sophie en Koen veel lekkers gegeten. Als ze thuis komen, poetst koen zijn tandjes en gaat daarna slapen. Sophie gaat gelijk in bed liggen. Wie is wijs?
  • Sophie en Koen sparen geld om straks een mooie step te kunnen kopen. Oma geeft ze allebei 5 euro. Sophie stopt het geld in de spaarpot. Koen rent gelijk naar de winkel om snoepjes te kopen. Wie is wijs?

Daarna lezen we een stukje uit de Bijbel, Spreuken 1 vers 7:

Je kunt alleen wijs worden als je eerbied hebt voor de Heer.

Als je écht wijs wilt zijn, dan begint dat met luisteren naar God! Als je luistert naar God, dan word je echt wijs.

We luisteren het liedje “Wijs en verstandig” van B. Ketting. Als afsluiting maken we een zoek-de-verschillen kleurplaat. De inspiratie die ik via internet bij dit verhaal kon vinden, was niet erg ruimschoots; blijkbaar houden mensen niet vaak gezinsmomenten over Salomo. Maar al-met-al is het toch weer een mooi gezinsmoment geworden. En wanneer we na het gezinsmoment nog even bij (overgroot)oma op bezoek gaan, moeten Sophie en Koen uiteraard mee 🙂

Leave a Reply