Groente als ontbijt

groente-als-ontbijtKoekjes als ontbijt! Of cake, of muffins. Wie wil dat nou niet? Geïnspireerd door een vriendin, én door het herfstseizoen met z’n pompoenen, kwam ik op het idee om weer eens groenten te gaan gebruiken bij het bakken van cake’s, taarten, muffins en koekjes. En nu eten wij geregeld heerlijke gezonde cake of koekjes als ontbijt 🙂

Meer groenten eten, ik schreef er al eens een blogje met tips over. Nu zijn er groenten die van nature al zoet zijn; dit zijn natuurlijk de ideale groenten om te gebruiken bij het maken van zoete baksels. Zelf gebruik ik graag pompoen, maar bataat, wortels, courgette, of bieten kunnen ook prima gebruikt worden in zoete gerechten! En – dat heb ik zelf niet geprobeerd, dus no guarantees 😉 – ik denk dat pastinaak en wortelpeterselie misschien ook wel tot de mogelijkheden behoren, alhoewel die wel een iets sterkere smaak hebben.

Om meerdere redenen vind ik deze gezonde cake of koekjes echt het ideale ontbijt:

  • Het is gezond. In de cake of koekjes zit best veel groente verwerkt. Bij het avondeten lukt het echt niet altijd om onze kindjes veel groente te laten eten. Nu krijgen ze bij het ontbijt zomaar al ongeveer de helft van de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid groenten binnen. Ideaal!
  • Het is lekker. Dat er veel groente in zit, is nog maar het halve verhaal. Zou het niet lekker zijn, dan zouden Elianne en Joël het niet eten. Maar ze vinden het heerlijk, en zo eten ze al bij het ontbijt – zonder gemopper of gezeur – ongemerkt flink wat groente weg. Ideaal!
  • Het is makkelijk. Op dagen dat Jesse en ik op tijd op ons werk moeten zijn, en Elianne op tijd bij de peuterspeelzaal, is het vaak een race tegen de klok. De cake of koekjes maak ik de avond van te voren, en de volgende ochtend staat het ontbijt al klaar. Ideaal!

Nu heb ik met 2 kleine kinderen niet echt de tijd (en energie) om uitgebreid in de keuken te gaan staan. Gelukkig kost het klaarmaken van deze recepten niet veel tijd. Ik koop het liefst een grote lading pompoen in één keer. Deze kook ik (met schil en al, dus dit is echt geen arbeidsintensief klusje!), pureer ik, en doe ik in porties in de vriezer. Terwijl het avondeten op staat, mik ik de rest van de ingrediënten bij elkaar, en schuif ik het zo in de oven.

Via internet zijn genoeg recepten te vinden. Sommigen met ladingen suiker of olie, maar dat is echt niet nodig. Ter inspiratie een paar van de recepten die hier bij ons populair zijn:

  • Pompoen breakfast cookies; ik maakte ze met gedroogde pruimen.
  • Herfstige pompoen muffins; vervang de koemelk door plantaardige melk, de bloem door volkoren meel, en de maple syrup door honing, een geprakte banaan, of dadels, om het nog gezonder te maken.
  • Pompoencake; smaakt als een heerlijke ontbijtkoek. In dit recept zit wel wat suiker; ik gebruikte echter maar de helft van de suiker, en toen vond ik het nog te zoet. De volgende keer ga ik het eens proberen met een paar dadels, volgens mij is dat een prima alternatief. Bovendien verving ik de bloem door meel, om het gezonder te maken.

Groente als ontbijt: wat een uitvinding 🙂

Leave a Reply