Gezinsmoment: Elia (Gods verhaal, jouw verhaal – 15)

elia_1Wanneer je net begint met het houden van gezinsmomenten is het best even zoeken. Wat bespreek je, waar vind je geschikte materialen, en waar haal je je inspiratie vandaan? Ik merk het duidelijk: nu wij in ons gezin al wat langer gezinsmomenten houden, gaat het steeds gemakkelijker. Je weet waar je moet zoeken, en er heeft zich zo langzamerhand een hele hobbywinkel aan materialen in onze kast verzameld – dus vaak is er vanalles bij de hand om te gebruiken. Soms is het nog best even zoeken, maar soms heb je ook in mum van tijd een gezinsmoment in elkaar. Zo ook voor vandaag. We zouden weg zijn en dus geen gezinsmoment houden deze week. Maar Joël werd ziek, en we bleven thuis. Terwijl ik met Joël thuisbleef uit de kerk, ‘rammelde’ er in mum van tijd een gezinsmoment uit. Over Elia.

Raven en Elia
We beginnen ons gezinsmoment met het knutselen van deze geweldig leuke raven van wasknijpers. We verven ze, plakken er oogjes, snaveltjes en veertjes op, en laten het even drogen.

elia_2Intussen knutselen/tekenen we Elia in een paard en wagen van vuur, en maken dit vast aan een ijsstokje. In een blauwe lucht knippen we een lange snede en tekenen we een wervelwind. Elia in zijn wagen steken we hier doorheen. (De inspiratie hiervoor komt uit het boekje ‘100 eenvoudige knutselideeën rond de Bijbel’, door Sue Price.) We leggen dit op tafel, om als illustratie te gebruiken tijdens het lezen van het verhaal.

Het verhaal
Aansluitend lezen we dan ook het verhaal uit de kleuterbijbel ‘Gods verhaal – jouw verhaal’. Het gaat over Elia die koning Achab moet waarschuwen. Over de drie lange jaren van droogte; en over Elia die bij een beek is waar God voorziet in voedsel door middel van raven. Ook gaat het over Elia die in een paard en wagen van vuur naar de hemel wordt opgenomen.

Bij het laatste stukje van het verhaal pakken we de blauwe lucht met Elia in zijn wagen er weer bij. Elia gaat langzaam omhoog, en ineens…is hij weg. Opgenomen in de hemel. Vooral Joël vindt het prachtig.

We kijken het liedje “Hij alleen” (Opwekking Kids 139), waarin het gaat over (o.a.) de God van Elia. We luisteren goed, en we proberen telkens als eerste te horen wanneer er in het liedje “Elia” wordt gezegd.

Verwerking
Na het liedje pakken we de raven-van-wasknijpers er weer bij. Elia kreeg voedsel door de raven. Elianne en Joël krijgen nu de opdracht om ook te zorgen voor voedsel via de raven. Allebei krijgen ze een handje rozijnen. Door de wasknijper open-en-dicht te doen, kunnen ze met de ‘bek’ van de raven een rozijn pakken. Lukt dit? Dan mogen ze het opeten. Joël ziet eten, en hij denkt vast: ‘Die raven kunnen me wat’, en hij propt alle rozijnen gauw in zijn mond – binnen is binnen, kun je maar denken. Elianne doet haar (mannelijke) naamgenoot eer aan, en eet heel secuur rozijn voor rozijn uit de bek van de raaf.

Als afsluiter maken we nog een kleurplaat met ontbrekende stukjes. In de kleurplaat zijn wat dingen weggelaten. Elianne mag ze opzoeken, en in de kleurplaat erbij tekenen. Joël krast zijn kleurplaat vol. En zo is er weer een leuk gezinsmoment voorbij, waarbij we onze kinderen iets mochten vertellen over de profeet Elia en over hoe hij een voorbeeld kan zijn voor ons. En over de God van Elia, die ook onze God is.

Leave a Reply