Gratis adventskalender 2016 (free download)

advent_abcYes! Hij is er, de adventskalender voor 2016! Elianne is momenteel helemaal fan van letters leren, en dat inspireerde mij om een super leuk “advent-abc” te maken.

Vier keer “v”
Advent; ‘komst’, betekent dat. God die naar ons toe komt. Sjonge, dat is wel iets om je op voor te bereiden, nietwaar? Net zoals je kinderen al weken van te voren uit kunnen kijken naar hun verjaardag, net zoals je maanden de tijd neemt om je voor te bereiden op een bruiloft, en net zoals je 9 maanden de tijd krijgt om je voor te bereiden op de komst van een baby, zo mag je ook in de adventsperiode tijd nemen om voor te bereiden en te verwachten.

In het voorwoord schrijf ik over de spanning en het uitkijken naar wat komen gaat. Tegelijk over je durven laten verrassen door Gods openbaring én Gods mysterie: Jezus. Verwachten en voorbereiden, én verrassen en verwonderen. Vier keer de letter “V” Als deze adventskalender daar een kleine bijdrage aan mag leveren, dan word ik heel stil en blij.

De kalender
slingerDe adventskalender is opgebouwd rond het alfabet. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Ga je voor het complete plaatje, dan bevat de kalender voor elke dag:

 • Een letter
 • Een woord
 • Een verhaal
 • Een symbool
 • Een opdrachtje of vraag

Op een (eco 😉 ) papieren boterhamzakje hebben we stickers geplakt van de letters. In de zakjes zitten de symbolen voor elke dag. Joël mag straks elke dag het zakje open maken, en kijken wat er in zit. Ik weet nu al dat hij dat geweldig gaat vinden zodra hij doorheeft dat dit elke dag terug komt. Elianne mag zoeken bij welke letter in het vakkenkastje het symbool neergezet mag worden. En dan lezen we een verhaal. En beantwoorden we de vraag of doen we de opdracht.

week-4Naast een kort moment voor elke dag, staan er ook vier uitgewerkte gezinsmomenten in de kalender: voor elke zondag in de adventsperiode één.

Qua leeftijdscategorie ben ik uitgegaan van onze eigen kinderen (drieënhalf en anderhalf); ik denk dat deze kalender leuk is voor kinderen van ongeveer 3 t/m 7 jaar, maar je kunt het uiteraard helemaal zelf aanpassen aan jouw eigen kinderen, ook als ze iets jonger of ouder zijn.

Praktisch
De foto’s prikkelen je nieuwsgierigheid misschien al een beetje. Voor alle ins-and-outs: kijk onderaan dit bericht. Daar kun je de adventskalender gratis downloaden.

En nogmaals: je kunt de kalender zo maximaal of zo minimaal gebruiken als je zelf wilt! Je kunt elke dag alleen het verhaal lezen, en zo de kerstgeschiedenis doornemen. Of je kunt er ook een symbool bij pakken en die eventueel op een plankje, kastje, of etagere neerzetten. Of je kunt ook alleen het verhaal lezen en het opdrachtje erbij doen. Kijk zelf wat past bij jullie gezin.

Mochten jullie deze adventskalender gaan gebruiken, dan hoor ik héél graag jullie ervaringen! Stuur je me dan even een berichtje? (erika@zoekennaarhetgoede.nl) Ik wens jullie heel veel plezier met deze adventskalender, en een heel mooie adventstijd en zalig kerstfeest!

 

 

Update 2017: Ook enthousiast na het lezen van dit bericht? Goed nieuws! Volgend jaar (2018) verschijnt het Advent-ABC in boekvorm! Gaaf he… Abonneer je op dit blog via email; dan hoor je er vanzelf meer over. Hoef je voor volgend jaar alvast niet meer te zoeken naar een super leuk Adventsproject.. 🙂 

Zoekwoorden: advent kerst God Jezus Bijbel christen christelijk christelijke 2016 kleuters advent-abc alfabet gezinsmoment gratis download free printable

7 Comments on Gratis adventskalender 2016 (free download)

 1. Liesbeth
  15 november 2016 at 12:17 (1 jaar ago)

  Hoi Erika
  Superleuk uitgewerkt!!
  Deze ga ik (met wat aanpassingen) uitwerken voor de dagen dat Jonathan in zijn woonvorm is, als avondritueel. Hij is ook gek van letters 🙂
  Groetjes, Liesbeth

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   18 november 2016 at 20:26 (1 jaar ago)

   Ha Liesbeth,
   Dat is leuk om te horen zeg!
   Ik hoop dat Jonathan er echt van geniet!!
   (En jullie daarom ook)
   Groetjes

   Beantwoorden
 2. Marieke Fokkert
  27 november 2016 at 20:19 (1 jaar ago)

  Hoi Erika,

  Via de website van ‘power to the mamas’ kwam ik op jouw idee voor deze adventskalender terecht. Bedankt voor je inspiratie! Ik ga hem (aangepast naar mijn 3 zonen van 4,6 en 8) gebruiken de komende periode ter voorbereiding op het feest van kerst! 🙂 Ben er blij mee!
  Groetjes, Marieke Fokkert.

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   28 november 2016 at 13:18 (1 jaar ago)

   Hoi Marieke,
   Wat super leuk om te horen zeg!
   Ik hoop dat jullie er allemaal heel veel plezier mee hebben.
   Laat je na afloop weten wat je ervaringen en tips zijn, voor jongens in deze leeftijd (ouder dan mijn eigen kids)?
   Groetjes, Erika

   Beantwoorden
 3. Doutsen
  3 november 2017 at 07:27 (3 maanden ago)

  Hoi,
  Ik zoeken naar een mooie printable adventskalender. Dol enthousiast werd ik bij bet lezen van deze, staat er helemaal onderaan dat deze niet meer beschikbaar is… balen.
  Kont er dit jaar een nieuwe?? (Nieuwschierig) 🙂

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   3 november 2017 at 09:44 (3 maanden ago)

   Hoi Doutsen,
   wat leuk dat je zo enthousiast werd van de adventskalender, tof om te horen 🙂 dank je!
   Je bent niet de enige die er om vraagt, en ik zal dadelijk gelijk het bericht aanpassen.
   Want er is wel heel goed nieuws over te melden: volgend jaar verschijnt het Advent-ABC in boekvorm!!
   Hoef je volgend jaar alvast niet verder te zoeken 😉 Maar voor dit jaar kan ik je dus nog even niet verder helpen hiermee.
   Mooie adventstijd gewenst, en groetjes, Erika

   Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks on Gratis adventskalender 2016 (free download)

 1. […] ik berichtjes over de veertigdagentijd die bijna weer gaat beginnen. Bijvoorbeeld of er, na de adventskalender, ook een kalender voor de veertigdagentijd zou komen. Ik zou hier heel graag “Ja” op […]

Leave a Reply