Je kind vroeg zindelijk maken – waarom? (Deel 1/3)

zindelijk-maken-_1Vaak moet ik er van lachen; tegelijk word ik er ook een beetje geïrriteerd door. De adviezen van populaire websites om je kind niet te vroeg zindelijk te maken, maar te wachten tot je kind zelf aangeeft dat het er aan toe is om de veilige luier af te doen en de poepjes en plasjes in het potje te laten vallen. Je kindje zou er dan emotioneel en lichamelijk aan toe zijn, en ja, dat is dan meestal pas op ongeveer tweeënhalf- of driejarige leeftijd.

Om eerlijk te zijn, kan ik hier weinig mee. Begrijp me goed: iedereen doet wat hij/zij het beste vindt voor zijn/haar kindje. Mijn zegen heb je! Tegelijk vind ik het dan wel belangrijk dat je goed geïnformeerd wordt. Vroeger liepen kinderen echt niet tot hun 3e jaar in luiers (of nog langer); en in sommige andere culturen is dit eveneens ondenkbaar (en veel te kostbaar). Het idee dat je kindje misschien wel (veel) vroeger zindelijk kan zijn dan vaak gezegd wordt, is iets wat helemaal buiten het blikveld valt van veel ouders. En dat vind ik echt jammer.

Drieluik
De komende dagen hoop ik een drieluik te posten over het vroeg zindelijk maken van je kindje. Vandaag een blog over de motieven om dit te doen. Morgen een blog over hoe je dit concreet kunt maken. En overmorgen een inkijkje in hoe wij onze kindjes zindelijk hebben gemaakt (Elianne) / maken (Joël).

Uiteraard – uitzonderingen zijn er altijd! Het ene kindje is het andere niet. En dat is maar goed ook 🙂 Ben je bezig je kindje zindelijk te maken, of ben je van plan dit te gaan doen? Succes, geniet ervan, en kijk vooral naar jouw eigen kindje.

Motieven
Er zijn een aantal (in mijn ogen) heel goede redenen waarom je je kindje vroeg zindelijk kunt maken.

  • Het is fijner voor je kindje.
    Oké, het is inlegkunde, maar denk je eens in: 24/7 een luier om je billen. Daarin je behoefte doen, waarna je de luier nat voelt worden (wasbare luiers) of op voelt zwellen (wegwerpluiers); of erger: waarin je in je eigen ontlasting blijft zitten (letterlijk). Ik heb al een enorme hekel aan het “één-keer-in-de-maand-vrouwenprobleempje”, laat staan dat je iets vergelijkbaars dag in – dag uit, nacht in – nacht uit hebt.
  • Het is fijner voor jou.
    Ja, je kindje vroeg zindelijk maken is even een karwei – maar dat is het op latere leeftijd ook. En heerlijk toch, om geen vieze luiers meer te hoeven verschonen? Bovendien: het spaart je – letterlijk – honderden, zo niet duizenden, euro’s uit omdat je geen luiers meer hoeft te kopen. Dat is ook best leuk.
  • Het is fijner voor het milieu.
    Stel je de afvalberg eens voor van 3 jaar fulltime wegwerpluiers voor 1 kindje. Immens! Deze afvalberg kan met de helft gereduceerd worden, als je kindje vroeg zindelijk is. Geweldig toch, zo’n direct positieve invloed op het milieu.

Drie redenen die mij ruimschoots overtuigen. Ik ben ‘om’, om onze kindjes vroeg zindelijk (proberen) te maken. Bij Elianne verliep dit met succes, bij Joël zijn we volop bezig. Hoe we dit hebben aangepakt? Morgen een blogje over de methode die wij gebruiken.

Leave a Reply