Je kind vroeg zindelijk maken – hoe? (Deel 2/3)

zindelijk-maken-_2Mijn ‘held’ op het gebied van zindelijkheid, is Debby Mendelsohn. Zij schreef een klein boekje – in een uurtje of 2 heb je het uit – maar met een interessante boodschap. “Zindelijk maken is kinderspel” heet het; en de ondertitel: “Met anderhalf jaar uit de luiers”.

Wij zij aangeeft – en wat in de praktijk bij ons thuis ook echt goed blijkt te werken – is dat je kindje al veel vroeger zindelijk kan worden dan wij vaak denken.
Hoofdmotief om je kindje vroeg zindelijk te maken, is dat je er vooral je kindje een plezier mee doet, aldus Debby. En, uiteraard, het is veel minder duur en veel minder belastend voor het milieu.


De ‘Zindelijk maken is kinderspel’-methode

De methode die Debby uitwerkt, is een 5-stappen-plan; heel simpel – heel effectief.

 1. Je kind op het potje laten zitten.
  Maak van het op-het-potje-zitten iets leuks: lees intussen samen een boekje, kijk samen een filmpje, geef een doosje rozijntjes, of geef een doosje speelgoed wat speciaal voor de potjes-sessies bestemd is. Kies elke dag een duidelijk herkenbaar moment, bijvoorbeeld altijd na het eten.
 2. Het eerste succes.
  Terwijl je kindje een leuke tijd heeft op het potje, komt er een moment dat er een plas of poep gedaan wordt. Hoera!
 3. Het potje wordt dagelijkse routine.
  Voer de frequentie van op het potje zitten langzaam op. Kies vaste tijden die passen bij het ritme van jouw kindje: bijvoorbeeld na de slaapjes, na de maaltijden, nadat jullie van huis zijn geweest, etc. Het kindje leert steeds meer om de plas en poep op het potje te doen, en niet meer in de luier.
 4. Je kind geeft zelf aan dat hij op het potje wil.
  Ook al kan je kind nog niet praten, duidelijk maken wat hij/zij wil, lukt meestal al heel aardig. Joël praat nog amper een woord, maar hij kan al heel goed duidelijk maken als hij moet poepen. 🙂 Kijk naar hoe jouw kindje dit aangeeft, leer bepaalde klanken aan, of zet het potje in de kamer zodat je kindje er naar kan wijzen.
 5. Je kind slaapt overdag en ’s nachts zonder luier.
  Als je kindje steeds vaker een droge luier heeft, waarom zou je de luier dan nog aan doen? Eerst kan de luier overdag af, dan tijdens de slaapjes overdag, en uiteindelijk ook tijdens de nacht.

Bijkomend voordeel
Wanneer je kindje nog jong is, kun je veel gemakkelijker het idee meegeven dat poepen of plassen iets is wat er gewoon bij hoort, en niet iets ‘speciaals’ is. Je hoeft dus niet allerlei beloningssystemen uit de kast te halen en er echt veel aandacht aan te besteden. Poepen en plassen is gewoon normaal. En zo is het.

Een ander bijkomend voordeel van het vroeg zindelijk maken van je kindje, is dat je de “twee-is-nee” fase vóór bent. Begin je ergens in het tweede jaar met het potje, dan is de kans een stuk groter dat dit resulteert in een stellig “nee” van je peuterpuber dan wanneer je vóór het tweede jaar begint.

De methode van Debby Mendelsohn hebben wij bij Elianne met zeer groot succes toegepast. Bij Joël zijn we nu volop bezig; ik heb dus nog geen idee of het hele proces bij hem ook zo gemakkelijk gaat. In elk geval: morgen een laatste blog in deze drieluik, met een inkijkje in ons proces van het zindelijk maken van onze kindjes.

PS
Er bestaat ook zoiets als BZC (Baby Zindelijkheids Communicatie); een methode die er van uit gaat dat je kindje nóg veel eerder zonder luier kan. Ik heb me hier verder niet in verdiept, maar voor de liefhebber: kijk hier.

Leave a Reply