Je kind vroeg zindelijk maken – praktisch (Deel 3/3)

zindelijk-maken-_3Gisteren beschreef ik de methode van Debby Mendelsohn (“Zindelijk maken is kinderspel”) om je kindje vroeg zindelijk te laten worden. Bij ons was deze methode erg succesvol. Ieder kindje en ieder gezin is verschillend. Misschien werkt het bij jouw kindje dus wel totaal niet. Maar: het is het proberen waard, wat mij betreft. Vandaag een inkijkje in hoe wij onze kindjes zindelijk krijgen, met hopelijk een beetje inspiratie voor jou als lezer.

Start
Eerlijk gezegd weet ik niet meer hoe ik er bij kwam om vroeg te starten met zindelijkheidstraining. Ik denk dat het samenging met het gebruiken van wasbare luiers. Daar begonnen we mee toen Elianne ongeveer 9 maanden oud was. Een paar weken later ging Elianne voor het eerst op het potje. Na twee dagen werd er voor het eerst een plasje in het potje gedaan, knap hoor. Je kunt eigenlijk starten met zindelijkheidstraining zodra je kindje zelfstandig kan zitten.

Hoe?
Eerst zetten we Elianne op een paar vaste momenten op het potje. Momenten waarop de kans erg groot was dat er iets zou komen: na het eten/drinken, na het slapen, en na thuiskomst. We begonnen met een lage frequentie, maar voerden dit al snel op. Elianne bleef meestal rustig zitten, en heeft op het potje tíjden gespeeld met een oude schoenendoos vol wasknijpers 😀 Er in – er uit – er in – er uit 😀

Succes
Al heel snel werd het poepen-op-het-potje normaal. Dat was best aangenaam, geen (wasbare) poepluiers meer! Na een paar maanden werd ook duidelijk dat ze haar plas prima op kon houden totdat ze weer op het potje zat; het werd tijd voor de volgende stap: de luier uit.

Cold turkey
Ik had een week vakantie en kon er volop aandacht aan besteden. En in die week vakantie hebben we een beetje de ‘cold-turkey-methode’ toegepast: de luier gewoon uit laten. Ja, dat ging mis op dag 1. Dat ging mis op dag 2. Dat ging mis op dag 3. Veel natte broekjes en kleertjes. En toen ineens was het tsjakka-moment daar, en ging het goed. Elianne was toen 16 maanden oud. En vanaf toen deed ze haar poepjes-en-plasjes overdag op het potje – uiteraard, met (héél) af en toe een ongelukje.

Wasbare luiers
Een grote ondersteunende factor in dit snelle succes, was het gebruik van wasbare luiers. Ten minste, dat vermoed ik. Deed Elianne een plas in deze luier, dan voelde ze gelijk nattigheid 🙂

De nacht
Het zindelijk maken in de nacht heeft véél langer geduurd. Ik denk dat als we hadden doorgezet toen Elianne 1,5-2 jaar was, dat het prima was gelukt om haar ook ’s nachts zindelijk te maken. Maar ik was zwanger (en hondsberoerd), en na de bevalling van Joël ging het met mijn gezondheid maandenlang niet goed. Als ik ergens geen zin in had, was het wel om nog meer nachtelijke onderbrekingen te creëren door Elianne nacht-zindelijk te maken. We hebben dit dus volledig laten gaan, en pas rond haar 3e hebben we dit aangepakt – toen was het overigens ook wel snel bekeken.

En nu
En nu zijn we in de volgende fase van het zindelijk maken van Joël. Ook hij ging rond de 10 maanden op het potje, en ook hij pakt het behoorlijk goed op. Heel geregeld zitten Elianne en Joël heel lief als broer en zus naast elkaar op het potje, terwijl ze samen een filmpje kijken. Echt te schattig. Ik merk wel dat het bij een tweede kindje moeilijker is om zo consequent te zijn met de potjes-sessies – er is gewoonweg minder tijd voor. Volgens mij is Joël inmiddels ook wel toe aan de volgende stap: geen luier meer aan. Over niet al te lange tijd is het kerstvakantie…dan maar eens kijken of we hier de moed voor kunnen opbrengen 🙂

Veel werk?
Je kleine kindje consequent op het potje zetten, is best even een ‘ding’. Temeer omdat het in eerste instantie vooral van jou afhangt omdat je kindje nog niet aangeeft dat het wil plassen of poepen. Het vraagt dus echt wel even aandacht ja; maar vraagt de hele verzorging en opvoeding van je kindje dat niet? En op de langere termijn gezien levert een vroeg-zindelijk kind echt meer rust op, en valt het met de rompslomp echt wel mee.

Kortom: je kindje vroeg zindelijk maken, ik zou het iedereen aanraden. Veel fijner (vooral voor je kindje), veel goedkoper, veel beter voor het milieu!

6 Comments on Je kind vroeg zindelijk maken – praktisch (Deel 3/3)

 1. Joyce Jongejan
  18 november 2016 at 19:21 (1 jaar ago)

  Ooooh ik ben hier ook begonnen met Maud na een bezoek aan het CB met haar 18 mnd. Ik dacht..das onbegonnen wek maar ze pikt wel heel snel dingen op. Zet haar dus deze week al telkens net voor het slapen s avonds op het potje. Eerste dag..piest heel de vloer onder. Dag 2….jaja plas in de pot. Dat vond ze zelf een groot applaus waard. Wij uiteraard ook:)

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   18 november 2016 at 20:23 (1 jaar ago)

   Hahaha, super goed zeg!
   Joël heeft er soms ook een handje van om nét iets te vroeg van het potje te komen… 😀
   Hebben ze dit bij het cb gestimuleerd trouwens? Dat zou echt tof zijn. Ik weet van Elianne alleen nog dat ze altijd zoiets zeiden als “U had haar luier wel aan mogen laten hoor, mevrouw.” Uhm…welke luier? :O
   Geniet ervan met Maud!

   Beantwoorden
 2. Debby
  24 maart 2017 at 18:38 (10 maanden ago)

  Hoi Erica,

  Wat een leuke drieluik heb je geschreven. Ik vond het heel leuk om te lezen.
  Hartelijke groet,

  Debby

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   25 maart 2017 at 14:11 (10 maanden ago)

   Hoi Debby,

   wat leuk dat je reageert!
   Ik voel me zeer vereerd dat de auteur van dit prachtige boekje een reactie achter laat 😉
   Bedankt voor je goede tips, het heeft mijn ogen geopend voor iets waar ik anders geen zicht op had. Dank je wel daarvoor!
   Ook je andere boekje over borstvoeding heb ik met plezier gelezen. Keep up the good work!

   Hartelijke groetjes,
   Erika

   Beantwoorden
   • Debby Mendelsohn
    25 maart 2017 at 14:57 (10 maanden ago)

    Hoi Erika,

    Dan waarderen we dus elkaars werk!
    Leuk dat je ook het boek over borstvoeding hebt gelezen.

    Fijne zonnige dag.

    Hartelijke groet,

    Debby

    Beantwoorden
    • erika@zoekennaarhetgoede.nl
     25 maart 2017 at 19:57 (10 maanden ago)

     Dank je!
     Leuk om zo even contact te hebben!

     Beantwoorden

Leave a Reply