Gezinsmoment: Jeremia (Gods verhaal, jouw verhaal – 17)

jeremia-pottenbakkerDe zeer oplettende lezer kan doorhebben dat we een hoofdstukje overslaan uit de kleuterbijbel ‘Gods verhaal – jouw verhaal’. Het verhaal van Jesaja (verhaal 16) slaan wij over. Niet vanwege het verhaal; dat is prachtig! Maar vanwege een andere reden – daarover meer in een volgende blog.

Deze week ging ons gezinsmoment daarom over het 17e hoofdstuk: Jeremia en de pottenbakker. Voor peuters/kleuters is het volgens mij nog best lastig om beeldtaal toe te passen op zichzelf. Het volk Israël is als de klei, en God wil daar iets moois van maken. Of toegespitst op ons: wij zijn als klei, en God is de pottenbakker. Niet een heel eenvoudig beeld. Wat heerlijk daarom dat er zo’n bekend liedje over bestaat – liedjes blijven vaak ongemerkt ergens haken bij kinderen.

Intro
We beginnen ons gezinsmoment met een ‘profeten-spelletje’. Omstebeurt mag iemand van ons zich verkleden als profeet: een lange badjes aan, een hoed op, en een sticker opgeplakt met ‘Jeremia’ er op. De ‘profeet’ mag nu tegen de anderen vertellen wat ze moeten doen. Allerlei opdrachtjes worden gegeven: rondjes lopen, een kussengevecht houden, papa een kus geven, met de bal gooien, etc.

“Een profeet is iemand die woorden van God vertelt tegen de mensen,” leggen we uit. “En het is belangrijk dat mensen naar een profeet van God luisteren, want dan luister je naar God.” Het profeten-spelletje symboliseert dit luisteren naar een profeet.

Verhaal en lied
Daarna lezen we het verhaal uit de kleuterbijbel. Over Gods volk dat niet naar God luistert. Over God die Jeremia stuurt, maar die zichzelf eigenlijk te jong vindt. Over Jeremia die bij een pottenbakker moet kijken. En over God die dit beeld van de pottenbakker gebruikt om iets over Zichzelf te vertellen.

Best een pittig verhaal. We luisteren dan ook gelijk het bekende liedje “Zoals klei in de hand van de pottenbakker” van Elly&Rikkert. Dit liedje maakt het beeld mooi duidelijk: zoals de klei is in de handen van de pottenbakker, zo ben jij in de handen van God.

Verwerking
De verwerking van vandaag is – uiteraard – zelf iets maken van klei. Een potje, een vat, een kruikje. Maar ook een kaarsenstandaard wordt gemaakt. En ja, ook een giraf die alweer uit elkaar ligt voordat de foto wordt genomen 🙂 Ach ja, ook giraffen werden door de Schepper-Pottenbakker bedacht toch!

Mocht je meer tijd hebben, dan is het erg leuk om ook eens een kijkje te nemen bij een echte pottenbakker. Er is vast wel een atelier of kunstenaar in je buurt! (Eerlijk is eerlijk, dit idee kwam van Elianne!)

Zoals klei in de hand van de pottenbakker
Zo ben jij in mijn hand, zegt de Heer

Na afloop
Ik vond het best lastig, dit gezinsmoment. “God wil iets moois maken van je leven” is op zich best uit te leggen aan de hand van de klei. Toch had ik het idee dat het niet helemaal over kwam. Ik was dan ook erg blij toen ik na het gezinsmoment, terwijl ik zelf in de keuken aan het koken was, Elianne hoorde zingen. “Zoals klei in de hand van de pottenbakker…”

Leave a Reply