Gezinsmoment: Daniël (Gods verhaal, jouw verhaal – 18)

daniel_1De adventstijd is weer voorbij. Een aantal weken lang hebben we de adventskalender gevolgd. Nu, in het nieuwe jaar, pakken we de draad weer op met de kleuterbijbel ‘Gods verhaal – jouw verhaal’. Het gezinsmoment van deze week gaat over Daniël.

Leeuwenkuil
We bekijken eerst de plaatjes uit de kleuterbijbel. Het gaat over Daniël in de leeuwenkuil; een soort grot of ruimte waarin leeuwen bewaakt werden. Om te beginnen, maken wij zelf een leeuwenkuil van Duplo. Alle leeuwen die wij hier in huis hebben, zijn opgetrommeld om deze leeuwenkuil te bewonen 🙂

Wanneer de leeuwenkuil af is, lezen we het verhaal. We doen het expres in deze volgorde, zodat we tijdens het verhaal, met Duplo-poppetjes mee kunnen spelen met wat er gebeurt. Daniël, die blijft bidden tot God, ondanks dat de koning dat verboden had. Daniël die in de kuil wordt gegooid, maar God die hem redt.

Wat is goed?
We praten hier even over door. De leeuwenkuil was echt heel erg eng en gevaarlijk. Daniël wist niet dat God hem ging redden. Daniël dacht vast dat hij dood zou gaan. Maar toch vertrouwde hij God, of God hem nu zou redden of niet.
Ik vind het belangrijk hier over door te praten. Elianne pikt namelijk eerst uit het verhaal op: “Als je op God vertrouwt, komt alles goed.” En ja, dat is ook zo. Maar “goed” betekent niet altijd “goed-volgens-onze-maatstaven”. Later in de kerkgeschiedenis worden er vele volgelingen van Jezus voor de leeuwen gegooid én gedood. “Het komt goed” moet dus een diepere betekenis hebben, en we praten er over door wat dat kan zijn: goed is dat God bij je is, en dat jij altijd bij God mag zijn, wat er ook gebeurt.

Liedje en verwerking
Na het verhaal kijken en luisteren we naar het liedje “Daniël, Daniël, vertrouw op God” (van Elly&Rikkert).

daniel_2Vervolgens gaan we verven. Elianne en Joël krijgen allebei een leeuwenmasker. Ze verven dit masker, we knippen het uit, en de maskers gaan op. Dolle pret, het zorgt voor hilarische momenten.

Ik had bedacht dat we wel ‘leeuwenvangertje’ konden spelen: 2 personen doen een masker op, en mogen de andere 2 personen vangen en in een ‘hol’ stoppen. Maar Elianne denkt er anders over: “Er kwam toch ook een engel van God, die de bek van de leeuwen dicht deed?” En dus wordt papa gebombardeerd tot engel, en gaan Joël en Elianne – mét leeuwenmasker op – op jacht om mama te pakken te krijgen en in het gemaakte hol te stoppen. Dit zorgt voor dikke pret, en volop genieten met en van elkaar.

Groei
ik vind het heel erg leuk en bijzonder om te merken dat Elianne nu zelfs het voortouw neemt in hoe we dit drama-stukje moeten uitvoeren. Toen we begonnen met onze gezinsmomenten, en Elianne dus nog een stuk jonger was, moest ze niets hebben van drama-stukjes, of dergelijke opdrachtjes. Dat was voor haar duidelijk een stap te ver. Nu, maanden later, vindt ze het leuk, en speelt ze zelfs regisseur 🙂 Ik vind het mooi om zo heel concreet een stukje groei te zien in haar persoonlijkheid; en ik hoop dat het er ook aan bijdraagt dat ze de verhalen van God dieper kan ervaren.

2 Comments on Gezinsmoment: Daniël (Gods verhaal, jouw verhaal – 18)

 1. Name*
  9 januari 2017 at 19:28 (1 jaar ago)

  woww wat prachtig weer en wat heerlijk dat jullie doorgaan op dat woordje ‘goed’ een struikelblok ook nog voor heeeel veel volwassenen. Ga zo door! mam

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   9 januari 2017 at 20:27 (1 jaar ago)

   Ha mam, leuk!
   Ja, van gezinsmomenten leren niet alleen kinderen 🙂
   Liefs, Erika

   Beantwoorden

Leave a Reply