Gezinsmoment: Ezra – de herbouw van de tempel (Gods verhaal, jouw verhaal – 19)

Ezra_tempelEén van de fijne aspecten van de kleuterbijbel ‘Gods verhaal – jouw verhaal’ van Max Lucado, vind ik dat er ook verhalen in staan die iets minder gangbaar zijn dan Noach-Goliath-Simson. Het verhaal van deze week gaat over de herbouw van de tempel, onder leiding van Ezra. In het Bijbelse verhaal is dit een belangrijk stukje, en ik ben blij dat wij deze week hierover ons gezinsmoment kunnen houden.

De tempel
Om te beginnen, krijgen Joël en Elianne allebei een blad van een bouwplaat van de tempel. Ze kleuren en verven deze mooi in, en we zetten de tempel in elkaar. Op de vraag: “Wat deden de mensen in de tempel?” weet Elianne het antwoord te geven: “Aanbidden.”

Het is erg leuk om te merken dat Elianne wéér de regie neemt, en beslist dat zo’n lege tempel wel leuk is, maar niet de bedoeling is. Allerlei poppetjes van Playmobil worden erbij gehaald, en omstebeurt laten Elianne en Joël deze poppetjes door de poorten de tempel binnengaan om God te aanbidden. 🙂

Bidden in de tempel – bidden “in Jezus’ naam”
Aansluitend lezen we het verhaal uit de kleuterbijbel. Over koning Cyrus die het volk Israël terug laat gaan naar Jeruzalem om de tempel te herbouwen. Over de mensen die bouwen, maar daarmee stoppen. Over de aanmoediging van God om door te gaan met de bouw, en over de mensen die God uiteindelijk vereren en gehoorzamen in de tempel.

We praten erover door. De mensen gingen naar de tempel om God te aanbidden, dat heeft Elianne heel goed door. “Maar als wij nu willen bidden, moeten we dan ook naar de tempel?”, stellen we haar de vraag. Best een pittige vraag, maar na een gesprekje komen we er op uit dat wij niet tot God hoeven te bidden door de tempel, maar door Jezus.

Als wij bidden zeggen we aan het einde “In Jezus’ naam”. Een frase die zelfs Joël al goed kent, en waarop hij vaak volmondig “haam” (vertaling: amen 😉 ) zegt. Wij mogen bij God komen door Jezus. Wat een ruimte biedt dat!

Liedjes
Liedjes over de herbouw van de tempel kon ik niet vinden. (Een tip voor liedjesschrijvers?) Daarom luisteren/kijken we het liedje “Laat de kind’ren tot Mij komen”. Door Jezus mogen we bij God komen, alle kinderen, alle mensen.

Elianne wil nog graag een liedje kijken, en ze kiest “Is je deur nog op slot”. Vervolgens wijst ze er zelf op dat God ook in je hart woont. En wauw, zo hebben we ineens nog een gesprekje extra, waarbij we er op kunnen wijzen dat wij eigenlijk ook een tempel van God zijn. Hoe mooi.

En bouwen maar
Tot slot gaan we aan de slag met één van Joëls favorieten: playmais. Dit keer gebruiken we ze als ‘bakstenen’. Op de muren van de tempel die we al hadden gemaakt, plakken we de ene steen na de andere. Wat een prachtig huis van God!

2 Comments on Gezinsmoment: Ezra – de herbouw van de tempel (Gods verhaal, jouw verhaal – 19)

 1. Jannieka
  27 januari 2017 at 22:41 (12 maanden ago)

  Ik heb erg genoten van jouw kerst abc. Maak je ook gezinsmomentje toelevend naar Pasen ?
  Groetjes Jannieka

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   28 januari 2017 at 14:21 (12 maanden ago)

   Hoi Jannieka,
   wat leuk om te horen! Dank je wel!
   Ik denk dat we dit jaar alleen tijdens de Stille Week elke dag bezig gaan met het toeleven naar Pasen. Niet de hele 40-dagen-tijd dus. Alleen op de zondagen in deze tijd besteden we er in onze gezinsmomenten aandacht aan, verwacht ik.

   Ik denk dat we iets vergelijkbaars als vorig jaar gaan doen, zie deze blog (inclusief download): http://zoekennaarhetgoede.nl/2016/02/09/veertigdagentijd-pasen-2016/
   Dat is ook een uitgewerkt programma voor de stille week (en de zondagen in de veertigdagentijd).

   Ik kwam ook dit boekje nog tegen, wellicht is dat wat voor je:
   http://www.royaljongbloed.nl/product/9789085433354/god-woont-bij-zijn-volk

   Groetjes, Erika

   Beantwoorden

Leave a Reply