Gezinsmoment: Esther (Gods verhaal, jouw verhaal – 20)

Soms vind ik het zo jammer dat ik geen foto’s van onze kindjes online zet 🙂 (Het is mijn policy om geen foto’s van hen op deze website te zetten.) Het gezinsmoment van deze week leverde namelijk weer een aantal kostelijke plaatjes op. Helaas, jullie zullen het moeten doen met de beschrijving ervan 😉

Voorbereiding en verhaal
Het gezinsmoment ging over Esther. Het verhaal van Esther blijft toch wel een bijzonder verhaal met heel wat gebeurtenissen die op zijn minst merkwaardig of wonderlijk te noemen zijn. Voordat we het verhaal gaan lezen, maken we eerst vingerpoppetjes van de hoofdpersonen in het verhaal. Op de website van Tori Avey zijn sheets te downloaden van deze vingerpoppetjes: ofwel ingekleurd en al, ofwel als kleurplaat. Wij kleuren de poppetjes zelf in, knippen ze uit, en plakken ze in elkaar.

We lezen het verhaal van Esther. En terwijl we dit lezen, spelen we het ook uit met de vingerpoppetjes. Zo is het verhaal niet alleen verbaal, maar ook visueel. En bij kleine kinderen (en ook bij ouderen overigens) komt het verhaal dan doorgaans meer tot leven.

Gods plan
Een liedje over Esther kon ik niet vinden. Wel zijn er veel films en musicals gemaakt over Esther, maar vaak voor een oudere leeftijd dan onze kinderen nu hebben. We kijken daarom naar een filmpje van Elly en de wiebelwagen die het verhaal van Esther vertelt. De nadruk in deze versie van het verhaal wordt gelegd op wat er staat in Esther 4 vers 14: “Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze.” Oftewel: God heeft een plan, en daarin mag Esther een rol spelen.

Dit thema pakken we op voor het gesprekje na het verhaal. God heeft een plan met het leven van Esther. We mogen er op vertrouwen dat ook wij een plekje hebben in Gods plan. We mogen er op vertrouwen dat God ons op het goede plekje en op de goede tijd geboren heeft laten worden; dat het goed is dat wij een gezin zijn; dat we gewoon mogen leven en spelen en naar school gaan, in het vertrouwen dat God tot zijn doel komt.

Prinsen en prinsessen
Ik vind het altijd mooi als de betekenissen van de namen van onze kinderen terugkomen in gesprekjes. Elianne’s volledige namen zijn: Sarah Elianne. Sarah betekent ‘prinses’. En daar haken we op in. Esther werd koningin. Maar omdat God onze Vader is (en God is Koning), zijn wij eigenlijk prinsen en prinsessen. En ja, natuurlijk hoort daar een kroon bij!

Als verwerking gaan we daarom aan de slag met het maken van deze simpele, maar super leuke kroontjes van kartonnen wegwerpbordjes. Joël en Elianne vinden het allebei prachtig wanneer de kroontjes klaar zijn, en hun gezichtjes wanneer ze de kroontjes opzetten, zijn goud waard 🙂

Extraatje
Als extraatje krijgt Elianne nog een zoek de verschillen kleurplaat. En lieve help, ze is hier zó alert op, dat ze haast nog meer verschillen kan vinden dan de auteur bedoeld heeft 😉

Nog een tip: ook leuk zijn deze maskers van de hoofdpersonen in het verhaal van Ester. Zo kun je met elkaar het verhaal naspelen.

Leave a Reply