Tip: Valentijnsdag met kinderen

Nog 1 nachtje slapen, en dan is het weer zo ver: je mag in het geheim of uit volle borst vertellen dat je van iemand houdt. Het is morgen weer Valentijnsdag. Vorig jaar rond deze tijd kregen wij van iemand uit onze kerk de tip om met Valentijnsdag kaartjes te schrijven naar je kinderen. Daar had ik nog nooit over nagedacht, maar ik vond het idee super leuk. En niet alleen ik, ook Elianne vond het prachtig – ja, op de foto staat haar kaartje van vorig jaar. Stuk gekoesterd 🙂

Een goede start
Vorig jaar waren Elianne en Joël nog erg klein (2 en 0 jaar). En toch is het schrijven van kaartjes op een speciale dag al leuk. Er zijn volop kaartjes te vinden met plaatjes erop die passen bij de leeftijd van jonge kinderen. Dat jij als papa of mama de moeite neemt om een lief kaartje te schrijven en ze hiermee te verrassen – bijvoorbeeld als verrassing ’s ochtends op hun ontbijtbordje, of als ze ouder zijn: onder hun slaapkamerdeur doorgeschoven zodat ze het zelf rustig kunnen lezen – wedden dat hun dag goed begint en ze het gevoel hebben dat ze de dag aankunnen?!

Gezinscultuur
Door er van jongs af aan mee te beginnen, creëer je een stukje ‘gezinscultuur’. Je bouwt een traditie die past bij jouw gezin. En natuurlijk, ik weet ook wel dat Valentijnsdag een commercieel feestje is. Maar ik doe graag mijn best voor een gezinscultuur waarin we naar elkaar uitspreken wat we in elkaar waarderen en dat we van elkaar houden. Niet alleen op Valentijnsdag, maar die dag kunnen we er wél speciaal voor gebruiken.

Je wordt gezien
Nu Elianne en Joël nog jong zijn, is het schrijven van een kaartje vooral ‘leuk’. Heb je kinderen die al iets groter zijn, dan kan een kaartje met waarderende woorden het signaal geven: ‘Je wordt gezien!’ En heb je kinderen in de puberteit, dan zullen ze ongetwijfeld een zekere mate van spanning voelen rondom Valentijnsdag. Super mooi dan toch als de basis op deze dag gelegd wordt met een lieve kaart van jou als vader of moeder, vol waarderende en liefdevolle woorden. Het zou mij niets verbazen als deze kaarten op een goed verborgen plekje bewaard worden, en zo nu en dan tevoorschijn gehaald worden om even ondergedompeld te worden in liefdevolle woorden.

Ik houd van jou
Ik houd zielsveel van mijn kinderen. En als ‘liefdevolle woorden’ één van de manieren is waarop mijn kinderen mijn liefde kunnen ervaren, dan spreek ik die woorden graag naar ze uit. Of schrijf ik ze op. Op Valentijnsdag en op anderen dagen. Hoe jij het ook vorm geeft: kies een manier die bij jou en je kind past, misschien wel door kaartjes te schrijven op Valentijnsdag. Ik vond deze tip in elk geval de moeite waard om door te geven.

Happy Valentine’s Day!

3 Comments on Tip: Valentijnsdag met kinderen

 1. Annieck
  13 februari 2017 at 12:55 (1 jaar ago)

  Wat een ontzettend leuk idee Erika! Deze ga ik zeker onthouden 🙂

  Liefs, Annieck

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   13 februari 2017 at 14:50 (1 jaar ago)

   Ja, leuk he!
   Ik ben benieuwd wat Elianne en Joël er morgen van vinden 🙂
   Liefs, Erika

   Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks on Tip: Valentijnsdag met kinderen

 1. […] Vorig jaar schreef ik de tip om op Valentijnsdag een kaartje voor je kinderen te schrijven. Om zo woorden te geven aan je liefde voor je kinderen. Om ze een fijne start van de dag te geven, waardoor ze de dag kunnen beginnen met het weten dat ze intens geliefd zijn. Om een stukje ‘gezinscultuur’ te bouwen. Kortom: ik verwijs graag nog eens terug naar de blogpost van vorig jaar over Valentijnsdag met kinderen. […]

Leave a Reply