Duurzaam schoonmaken #3 – Allesreiniger

Vandaag een korte, maar ideale tip: een home-made allesreiniger. Het kost geen cent, het bevat geen chemische ingrediënten (dus niet schadelijk voor de gezondheid), en het is amper een belasting voor het milieu. Wij gebruiken dit al jaren, en dat heeft ons al vele tientallen euro’s uitgespaard.

Home-made allesreiniger
Hoe maak je het? Pak een lege spuitfles die je nog hebt staan van een schoonmaakmiddel (of vraag er één bij familie of buren). Het gaat om zo’n fles waarbij je de dop kunt draaien en er een stand is waarbij er ‘schuim’ komt.

Vul deze fles voor de helft met azijn, voor de helft met water, en voeg een paar druppels eco-afwasmiddel toe. Even schudden, en klaar. Zo simpel? Zo simpel!

Waarvoor gebruiken?
Azijn ontvet en ontkalt. Afwasmiddel reinigt en ontvet. Waar kun je deze allesreiniger voor gebruiken? Een betere vraag is misschien: waar kun je dit níét voor gebruiken? Oftewel: je kunt hier bijna alles mee schoonmaken. In deze schoonmaak-mini-marathon zullen nog een heel aantal toepassingen in het gebruik van deze allesreiniger langskomen. De ‘gewone’ huishoudelijke taken kun je hiermee doen (badkamer, toilet, keuken). Maar ook als je kind een glas drinken om gooit: even een spuitje allesreiniger, doekje erover, en klaar is het weer. Bankstel, kleding of schoenen: zelfde verhaal. Ramen/ruiten: idem. Kortom: echt een állesreiniger die bijna niets kost, milieuvriendelijk is, en die je geen schadelijke stoffen in laat ademen. Een topper!

Alternatieven
Gaat het zelf maken van allesreiniger je net even wat te ver, kies dan voor een ecologisch alternatief. Ecover (te koop bij de meeste supermarkten) heeft een goede allesreiniger. Beter nog (vanuit milieu-oogpunt) is een allesreiniger van Sonett. Uiteraard hangt aan deze schoonmaakmiddelen wel een hoger prijskaartje aan dan aan de home-made variant.

 

4Pingbacks & Trackbacks on Duurzaam schoonmaken #3 – Allesreiniger

  1. […] Wat heb je nodig om je toilet goed schoon te krijgen? Baking soda, azijn, en home-made allesreiniger. Strooi een lepel baking soda in het toilet. Giet hier een scheut azijn overheen. En kijk wat er […]

  2. […] allesreiniger krijg je heel veel schoon. Soms heb je alleen net even wat meer poetskracht nodig. Daarvoor is dit […]

  3. […] middeltje om te gebruiken in de badkamer. Azijn ontkalkt én heeft een schimmeldodend effect. De home-made-allesreiniger bevat voor de helft azijn, en daarnaast wat zeep voor het reinigende effect, en is daarom het […]

  4. […] Easy-peasy De binnenkant van de ramen, daar ontkom ik niet aan om die zo nu en dan een schoonmaakbeurtje te geven. Maar ramen zemen met een spons en een trekker, dat doe ik dus echt niet graag. Dat vind ik teveel werk, en het lukt me nooit goed. Op zoek naar een makkelijke én ecologisch verantwoorde manier, kwam ik uit bij een easy-peasy middeltje, wat we tóch al in de kast hebben staan: de home-made allesreiniger! […]

Leave a Reply