Duurzaam schoonmaken #5 – Schuurmiddel

Met allesreiniger krijg je heel veel schoon. Soms heb je alleen net even wat meer poetskracht nodig. Daarvoor is dit super eenvoudige schuurmiddel ideaal. Het bevat geen schadelijke stoffen, het kost bijna niets, en het is niet schadelijk voor het milieu of voor je gezondheid.

Schuurmiddel
Het enige wat je nodig hebt voor dit schuurmiddel, is baking soda met een beetje water. Meer niet! Neem een beetje baking soda, maak er met wat druppels water een papje van, en klaar is je schuurmiddel!

Zelf strooi ik vaak gewoon een beetje baking soda op het te reinigen oppervlak (bijvoorbeeld in de gootsteen). Met een nat schuursponsjes of doekje ga ik er vervolgens overheen, en boen ik het schoon. Daarna even afnemen met een nat doekje, en je bent klaar.

Pluspunten
Ik vind het echt fijn als ik op zo’n simpele manier een beter alternatief kan gebruiken dan de standaard schuurmiddelen. De meeste schuurmiddelen bevatten een heel aantal stoffen, waarvan een aantal schadelijk zijn voor het milieu (agressieve middelen), of een extra belasting vormen qua watervervuiling (denk aan toegevoegde parfums, etc.).

Daarnaast komt schoonmaakmiddel direct in contact met je huid (tenzij je huishoudhandschoenen draagt); de huid is het grootste orgaan van de mens, en via je huid neem je ook de schadelijke stoffen uit de schoonmaakmiddelen op. Bovendien: tijdens het schoonmaken (en ook daarna nog, als je niet goed ventileert) adem je de stoffen ook in.

Wanneer je alleen baking soda gebruikt als schuurmiddel, vervallen al deze nadelen. Baking soda heeft veel minder impact op het milieu en heeft geen gezondheidsrisico’s. Bovendien kost het bijna niets, en maakt het net zo goed (zo niet beter) schoon dan een standaard schuurmiddel.

Leave a Reply