Duurzaam schoonmaken #7 – Ontkalken

Er is geen ander huishoudelijk klusje zó simpel en eenvoudig als deze: ontkalken. Het maakt niet uit wat er ontkalkt moet worden: van huishoudelijke apparaten als de waterkoker of het koffiezetapparaat, tot aan gootstenen en kranen. Alles is eenvoudig te ontkalken met alleen maar pure azijn.

Tijdens mijn studie heb ik een aantal jaren in België gewoond. De waterhardheid is daar een stuk hoger dan in Nederland. Dat was duidelijk terug te zien aan de binnenkant van mijn waterkoker: om de paar weken zat de binnenkant vol met een enorme kalkaanslag. Vervelend, uiteraard, maar ontkalken werd daardoor altijd wel een geinig klusje: je zág het gewoon letterlijk voor je ogen gebeuren.

Ontkalken van huishoudelijke apparaten
Huishoudelijke apparaten zijn heel gemakkelijk te ontkalken. Een waterkoker, bijvoorbeeld, vul je voor 2/3 met water, en dit breng je aan de kook. Wanneer de waterkoker afslaat, vul je de andere 1/3 aan met azijn (let op, voeg dit rustig toe!). Vervolgens hoef je er alleen maar bij te staan kijken: alle kalk lost op door het zuur van de azijn. Even goed naspoelen met schoon water, en je apparaat is weer klaar voor gebruik.

Ditzelfde kun je doen bij een koffiezetapparaat (hierbij is enige voorzichtigheid wel geboden, want bij sommige dure koffiemachines wordt het gebruik van azijn ontraden). Of bij een stoomstrijkijzer. Of bij een stoomreiniger. Of welk ander huishoudelijk apparaat dan ook.

Kraan, gootsteen, en douchekop
Rond de kraan vormt zich na verloop van tijd ook vaak wat kalkaanslag. In de gootsteen, rond de draaiknoppen van de kraan, of in de kraanmond of douchekop (waardoor het water niet meer prettig naar buiten stroomt). Ook dit is op te lossen met alleen maar pure azijn. Drenk een doekje of een bolletje watten in de azijn. Leg dit op de plekken met kalkaanslag (met een elastiekje of plakband kun je het doekje of de watten aan de kraanmond vastmaken). Verwijder het na een paar uur of na een hele nacht, en de kalkaanslag is weg.

Tip: Laat wel even een raampje open om te luchten, anders word je niet blij wanneer je na een nacht slapen in een naar azijn stinkende ruimte komt 🙂

Leave a Reply