Duurzaam schoonmaken #9 – Ovenreiniger / barbecue-reiniger

Ik moet iets bekennen. Nu ik al deze blogjes over schoonmaken de wereld in stuur, lijkt het net of ik een hele schoonmaakfreak ben. Nou, ik zal je gauw uit die droom helpen met een klein detail uit onze keuken…. Onze oven is al 6 jaar lang niet schoongemaakt… πŸ˜• Ja, wel af en toe een snel doekje om de kruimels eruit te vegen. Maar dat was het dan ook wel zo’n beetje. Vinden jullie de oven (of de barbecue) schoonmaken ook zo’n akelig klusje? Nou, ik wel dus. Al dat vet en ingebrande viezigheid – niet mijn favoriete ding.

Hoe dan ook: in het kader van deze schoonmaak-mini-marathon vond ik het wel passen om me er toch maar eens aan te wagen. Ik had al jaren geleden een eco-schoonmaaktip gelezen voor ovens; hoog tijd om dat eens te gaan testen. Als het dan bij mij nog werkt (na 6 jaar), dan is het vast een goede tip πŸ™‚

Oven en bbq-reiniger
Opnieuw is het schoonmaakmiddeltje zeer eenvoudig; daar is ‘ie weer: baking soda. Volgens de tip die ik had gelezen, is dit het enige wat je hoeft te doen: strooi een laagje baking soda in de oven en op de ovendeur. Spuit er dan met een flacon wat water overheen, en laat het een flinke tijd inwerken (een aantal uur, of een nacht). Veeg het dan schoon met een natte doek, en klaar ben je. Aldus de tip.

Bij mij werkte dat niet helemaal… maar nadat ik dit klusje 6 jaar heb laten liggen, is dat misschien ook wel logisch. Ook moet ik toegeven dat ik niet het geduld had om de baking soda een hele nacht te laten liggen, dus na een kort poosje ging ik al polshoogte nemen. De ovendeur kon ik toen, met wat extra boenen, uitstekend schoon krijgen! Wauw wat kan ik ineens weer goed zien wat ik eigenlijk aan het bakken ben πŸ™‚ De binnenkant van de oven kreeg ik wat schoner door te boenen en door het ergste vuil te verwijderen met de botte kant van een mesje. Maar het was nog niet zoals ik het hebben wilde. Dus ik herhaalde de poging, en liet de baking soda nu wel de hele nacht inwerken. De volgende dag was het resultaat beter. Helemaal spiksplinternieuw ziet het er niet uit, maar dat is na 6 jaar waarschijnlijk ook niet meer een eerlijke verwachting.

Roosters en rekken
Ook het ovenrek of het rooster van de barbecue of de pannendragers op je gasfornuis kun je op dezelfde manier schoonmaken. (Ik kan me indenken dat dit middeltje ook prima zou werken om ingebakken vet uit de frituurpan te verwijderen; maar aangezien wij geen frituurpan hebben, kan ik dit niet in de praktijk testen.) In deze gevallen is het handig om een papje te maken van baking soda met een beetje water. Dit smeer je uit op het oven- of bbq-rooster of op de pannendragers en laat je een tijd intrekken. Spoel het dan na met water, en je oven- of barbecuerooster is weer een stuk schoner. Zonder dat je daar veel moeite voor hebt hoeven doen.

Succes ermee! Ik ben er weer vanaf voor de komende 6 jaar πŸ˜‰

N.b: nog een extra tip?
Nu het vandaag over het schoonmaken van de keuken gaat, wijs ik graag terug op een blogje wat ik al eerder schreef: een milieuvriendelijk huishoudtrucje voor het schoonmaken van rvs. Ziet je hele keuken er straks weer tip-top uit.

Leave a Reply