Gezinsmoment: Hemelvaartsdag 2017

Hemelvaartsdag; een beetje een vergeten feest. En toch is er enorm veel te vertellen rond de hemelvaart van Jezus; in de blog van Hemelvaartsdag 2016 zet ik een paar punten op een rijtje. Dit jaar, Hemelvaartsdag 2017, kiezen wij voor het thema: “Jezus gaat weg, maar is er bij”.

Jezus gaat weg

We beginnen ons gezinsmoment met een klein gesprekje. We leggen uit dat het deze week feest is. Hemelvaartsdag. En dat we dan vieren dat Jezus naar de Vader in de hemel is gegaan. We zijn er met elkaar een beetje verbaasd over: waarom zouden we feest moeten vieren als Jezus weg is? Elianne vind het maar niks: “Ik vind het niet leuk als Jezus weg gaat.” En ook Joël blijft het herhalen: “Esus…weg”.

We leggen het als vraag in ons midden neer. Jezus gaat weg. En toch is Hij erbij, dat heeft Hij beloofd. Hoe kan dat nu?

Verbeelding

Met elkaar maken we dezelfde visualisatie als vorig jaar: een wolk van een kartonnen bekertje (dit keer beplakt met mais-pops, zodat Joël ook mee kan doen), en Jezus daaronder.

We lezen het verhaal uit een kinderbijbel. En terwijl we het lezen, verbeelden we wat er gebeurd. De leerlingen (à la duplo- en playmobilfiguren) staan rondom Jezus; en Jezus die langzaam maar zeker in de wolk wordt opgenomen. Hij is ‘weg’.

Jezus is er bij

We kijken een liedje (“Onder, boven, voor en achter: God is altijd bij je”). En we lezen Matteüs 28 vers 20 uit de Bijbel in Gewone Taal, waar Jezus zegt: “Vergeet nooit: Ik ben altijd bij jullie, totdat de nieuwe wereld komt.”

Jezus is ‘weg’, en toch is Jezus er dus bij, dat heeft Hij gezegd. In de Bijbel zit een briefje met een opdracht gestopt, een opdracht om dingen te ontdekken die ons meer van Jezus laten zien in de wereld om ons heen, om te ontdekken dat Hij echt bij ons is: Ga op je rug in het gras liggen en wees stil. Kijk/luister/voel alles om je heen. Welke dingen om je heen wijzen je op Jezus?

We gaan daarom op weg naar het park, heerlijk op deze zonnige dag. Daar spreiden we ons picknickkleed uit, en gaan we alle vier naast elkaar op onze rug liggen. Dit, op de foto, is ons uitzicht. Heerlijk. Even liggen we zo met z’n vieren in stilte naast elkaar (met de nadruk op ‘even’ 😉 ). En dan stellen we de vraag: welke dingen om je heen kunnen je iets laten zien van Jezus? Elianne begint: “De blaadjes, met al hun mooie vormpjes.” Die laten haar zien dat Jezus het heeft gemaakt. We zien het licht van de zon, we ruiken de geur van gras, we voelen de wind over onze wangen. Allemaal mooie, fijne dingen. Dingen die God heeft gemaakt, dingen die ons kunnen laten zien dat God er is.

Vervolg

Volgende week is het Pinksteren. Een feest dat helemaal verbonden is met Hemelvaartsdag. Dan komen we er op terug. Dat Jezus weg is, maar toch er bij. Waar we al zoveel van kunnen ontdekken in de wereld om ons heen, maar juist ook krachtig zichtbaar wordt in de komst van de Geest van Jezus.

In het park hebben we vervolgens nog plezier met elkaar. De vlieger maakt ook een ‘hemel-vaart’; Elianne en Joël rennen er mee rond, en hebben dikke pret. Hemelvaart: het feest dat Jezus er bij is.

Leave a Reply