Een juffen- en meestersboek

Het is bijna het einde van het schooljaar. Onze kinderen gaan (nog) niet naar school, maar Elianne heeft al wel 2 jaar peuterspeelzaal erop zitten.

Via Pinterest kwam ik een idee tegen, wat goed aansluit bij wat ik leuk en waardevol vind in de opvoeding: een “Juffen- en meestersboek”.

Juffen en meesters

Juffen en meesters spelen – of je dat nu fijn vindt of niet – een grote rol in het leven van een kind. Kinderen brengen veel tijd door op school, en een heel groot deel van hun leerproces zullen ze doormaken onder leiding van iemand anders dan jijzelf. Gelukkig heb ikzelf nog een hele zomervakantie om me voor te bereiden op dit nieuwe stapje in loslaten 🙂

De afgelopen 2 jaar heeft Elianne hele lieve juffen gehad bij de peuterspeelzaal. Juffen die haar zágen, die meedachten, interesse toonden, op haar niveau wilden insteken. Juffen: super bedankt!!

Een juffen- en meestersboek

Via Pinterest kwam ik op het idee om te proberen iets van de herinnering aan alle juffen en meesters vast te houden. Juist omdat juffen en meesters een grote rol spelen in het leven van onze kinderen, én omdat zij veel van onze kinderen meemaken en hen zien ontwikkelen. Een echt “juffen- en meestersboek” dus.

Aan een juf van de peuterspeelzaal heb ik een foto-album gegeven. Met de vraag of zij een pagina zou willen vullen met herinneringen over de afgelopen 2 jaar met Elianne, een leuke anekdote, een voorval, iets wat opviel aan Elianne, etc. Ook heb ik foto’s genomen van Elianne met de juffen samen, die ik er vervolgens zelf bij plak.

Je kunt dit zo uitgebreid maken als je zelf wilt: juffen en meesters van school, maar ook ‘extra’ docenten als de muziekleraar, de sporttrainer, etc. etc. Bij Elianne zijn die extra docenten nog niet in beeld, maar dat zal gauw genoeg komen.

Karakterisatie

Over een heel aantal jaar hoop ik hiermee een mooi boek te hebben voor onze kinderen. Een boek waarin ze de herinnering vinden aan zoveel juffen en meesters die een rol in hun leven hebben gespeeld. Maar ook een boek waarin ze de ontwikkeling kunnen zien die ze zelf hebben doorgemaakt, wat hen karakteriseerde, en hoe ze opgegroeid zijn.

Nu nog even 14 jaar geduld hebben voordat ik dit boek aan Elianne kan geven…

3 Comments on Een juffen- en meestersboek

 1. Linda
  15 juni 2017 at 12:00 (7 maanden ago)

  Leuk idee Erika….
  Wie weet ga ik dit ook doen op Jades nieuwe school. Frisse start, met nieuwe frisse ideeën

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   15 juni 2017 at 12:04 (7 maanden ago)

   Leuk, Linda!
   Hopelijk vindt Jade daar snel haar plekje!

   Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks on Een juffen- en meestersboek

 1. […] dus in eerste instantie uit door middel van de mij vertrouwde taal van (positieve) woorden. (Het meesters- en juffenboek is ook een voorbeeld wat hierbij past.) Een brief schrijven aan je kind is voor mij dus een prima […]

Leave a Reply