Een ‘groene’ roze schoolbeker

Nu Elianne naar school gaat, belanden wij in de wondere wereld van schooltijden-rugtassen-tussendoortjes-gymdagen-ouderavonden-en… schoolbekers. We moeten onze weg er nog een beetje in zoeken. Maar één onderdeel is alvast geslaagd: Elianne’s schoolbeker.

De voorwaarden

Eén van de dingen die we moesten regelen voordat Elianne naar school kon, was het kopen van een schoolbeker. Uiteraard had ik haar mee kunnen nemen naar willekeurig welke winkel, en haar een leuke beker laten uitzoeken. Helemaal prima. Alleen had ik zelf een lijstje met voorwaarden voor dé schoolbeker:

  • De beker mag niet lekken; want ‘bah’ voor een natte tas met natte spullen.
  • De beker moet leuk zijn; want Elianne is een kind en ik wil dat ze blij is met haar nieuwe schoolspullen.
  • De beker moet gemakkelijk open en dicht te draaien zijn door Elianne zelf.
  • De beker moet tegen een stootje kunnen; want Elianne gaat wel naar de kléúterschool.
  • De beker moet vaatwasmachinebestendig zijn; want ja, ik breng gerust offers voor milieubewuste keuzes maar houd ook van gemak.
  • De beker moet duurzaam zijn; en dus niet de enorme ‘plastic soep’ (google er eens op) of de afvalberg onnodig vergroten.

Dé beker

Klinkt als een mission impossible? Zeker niet! De handige blog van Greenjump hielp mij om snel een keuze te maken. De Klean Kanteen it will be! Ten minste: mits Elianne die leuk zou vinden, want ik wilde wel dat zij er blij mee zou zijn. Nu zijn er in onze woonplaats heel veel leuke, duurzame zaakjes. Dus op een goede dag in de laatste vakantieweek togen wij naar zo’n duurzaam winkeltje. Elianne mocht kiezen, en de keuze was al gauw gemaakt: een knalroze Klean Kanteen schoolfles!

Elianne is reuze trots op haar fles, en drinkt er elke dag heerlijk uit (liefst drinkt ze er ook thuis nog uit). We hebben er een handige ringdop bij gekocht, zodat ze de fles zelf open en dicht kan draaien én de fles toch niet gaat lekken. Er is zelfs een thermos-variant van de Klean Kanteen (voor als je koud of warm drinken mee wilt geven), maar die kan dan weer niet in de vaatwasser.

Kortom: Elianne én wijzelf zijn zeer tevreden over onze aankoop. Ja, de fles kost heel wat meer dan een schoolbeker van de Blokker/Zeeman/Hema. Maar waar je bij deze schoolbekers bijna elk jaar een nieuwe moet kopen, gaat de Klean Kanteen fles (als het goed is) minstens de totale schoolperiode mee. Uiteindelijk dus een goedkopere keuze. En super fijn dat we zo – door zulke eenvoudige dingen als het kiezen van een schoolbeker – ook een stukje liefde voor Gods mooie wereld (en dus voor God) kunnen laten zien.

 

Ps: Uiteraard kun je deze bewuste keuzes ook maken op het gebied van broodtrommels, bakjes voor tussendoortjes, etc.

Leave a Reply