Gezinsmoment: de 4 seizoenen (herfst)

Voordat de adventsperiode aan breekt, hadden we nog precies een aantal weken over voor een korte serie gezinsmomenten. Wat is er in de herfst veel te ontdekken en te verwonderen over Gods schepping. Daarom houden wij in deze weken een serie gezinsmomenten over de 4 seizoenen en wat we door elk seizoen kunnen ontdekken over ons leven met God. En in dit herfstseizoen beginnen we met…de herfst.

Binnen

We beginnen ons gezinsmoment binnen. We eten en drinken wat lekkers, en luisteren intussen naar een liedje: “Er is nog zoveel te ontdekken”. En dat is ook gelijk het thema wat in dit gezinsmoment verweven zit: we mogen God een beetje leren kennen doordat we steeds meer ontdekken van wat Hij heeft gemaakt en wat iets laat zien van hoe Hij is.

We lezen het scheppingsverhaal uit de peuterbijbel. Over hoe de aarde eerst woest en donker was. Maar dat God hier een prachtige plek van heeft gemaakt waar planten en bomen groeien, en waar dieren en mensen een thuis vinden.

Als herkenningsmoment tijdens elk gezinsmoment in deze serie maken we een stukje van een vier-seizoenen-schilderij. We verven de achtergrond op een groot stuk (behang)papier, en schilderen hier een boom op. Vervolgens verven we (met vingerafdrukken) op één kwart van het schilderij allemaal vrolijke blaadjes in mooie herfstkleuren. En dan…is het tijd om naar buiten te gaan.

Buiten

De herfst: dat beleef je buiten. Dus oude kleren aan, laarzen aan, en daar gaan we: naar het bos. We hebben een tas mee, met daarin 3 opdrachtjes. Die gaan we in het bos uitvoeren.

Creatief

Voor het eerste opdrachtje krijgen Elianne en Joël een vel papier en een waskrijtje. Ze krijgen de opdracht om 3 verschillende bomen te zoeken. Bij deze bomen moeten ze het vel papier op de stam leggen, en met het waskrijtje over het papier krassen. Zo wordt zichtbaar dat elke stam een eigen patroon heeft, dat elke boom uniek en anders is. En dat God, ook in zoiets ‘normaals’ als boomstammen, enorm veel creativiteit laat zien.

Groot

Voor het tweede opdrachtje (afkomstig uit het heel inspirerende boek: Struinen door de schepping; Bijbels natuurboek, door Hanna Holwerda) krijgen we de taak om met elkaar een hele grote boom te zoeken. Een hele grote boom, waar we precies met ons 4-en omheen passen als we elkaars handen vasthouden. Terwijl we om de grote boom heen staan, kijken we naar boven. Wauw, als je zo dicht bij de boom staat, lijkt de boom wel nóg groter, en oneindig hoog. We maken de opmerking dat de boom groot is, maar dat God nog vééél groter is. Wat is God bijzonder!

Bijzonder en uniek

Voor het derde opdrachtje ten slotte, kan ik eindelijk iets gebruiken wat ik al jaren in gedachten had om eens te doen: herfstschatten verzamelen in een eierdoos (een gratis printable is te downloaden bij Moodkids). Elianne en Joël krijgen allebei een eierdoos, waarop allerlei herfstschatten staan: een kastanje, een eikenblad, een helicoptertje, etc. Aan hen de taak om bij elk plaatje het juiste voorwerp te zoeken in het bos, en deze in hun schatkist te bewaren. Vooral Elianne vindt dit prachtig en ze loopt – met haar schatkist onder haar arm- zoekend en speurend door het bos. Zelfs een vogelveer moet uit een plas gehengeld worden zodat ze die kan bewaren in haar schatkist. Deze opdracht is prachtig om te leren om met open ogen rond te lopen in Gods schepping, en te verwonderen over zoveel bijzonders en unieks wat God heeft gemaakt.

Weer thuisgekomen bedanken we God dan ook voor wie Hij is, en voor wat Hij ons geeft. Door de herfst kunnen we daar een klein beetje van ontdekken.

1Pingbacks & Trackbacks on Gezinsmoment: de 4 seizoenen (herfst)

  1. […] een kleurrijke herfst, waarin er allerlei herfstschatten te verzamelen zijn, komt de winter. De winter waarin het koud is en guur; waarin het stil is en […]

Leave a Reply