Adventskalender 2017: Simply the Story (voor peuters)

Advent: God die naar ons toe komt! Zondag 3 december begint deze verwachtingsvolle periode alweer. Samen leven we toe naar het kerstfeest: het herdenken van de geboorte van Jezus Christus. Het is en blijft fascinerend: God, in al Zijn grootheid, komt in kleinheid dichtbij.

Ook als gezin willen we hier weer bewust naar toe leven. En dit jaar doen we dat door ‘gewoon het verhaal’ te vertellen. Advent is voor ons dit jaar: eenvoudigweg luisteren naar het verhaal van God; ons laten meenemen in dat verhaal; en knielen voor koning Jezus.

Peuters

De afgelopen maanden zijn we in onze gezinsmomenten eigenlijk als vanzelf een beetje op Eliannes niveau gaan zitten. Dat gebeurt gewoon, en is ook wel logisch: je oudste kind bepaalt toch vooral de sfeer. In onze laatste gezinsmomenten over geloven met je zintuigen en over de 4 seizoenen vroegen we best een stukje abstract denken. Elianne kan dit gedeeltelijk al aan, maar Joël is hier qua psychologische ontwikkeling nog niet aan toe.

Dit jaar met advent had ik daarom het verlangen om in te zetten op het stadium waar Joël zich nu bevindt – waarbij het uiteraard ook nog steeds interessant moet blijven voor Elianne. Kortom: een adventskalender voor peuters. Chronologische lijnen zeggen peuters nog niets – ze hebben eenvoudigweg nog niet echt historisch besef. En herhaling daarentegen is juist zeer belangrijk op deze leeftijd – dit geeft steeds weer de verrassende herkenning terwijl het toch uitdagend blijft. Ook erg belangrijk is visuele ondersteuning, zodat het niet alleen bij woorden blijft, maar het ook zichtbaar – of ervaarbaar – wordt. Kortom: deze overwegingen spelen een rol in onze adventskalender voor de komende tijd.

Simply the Story

De hoofdlijn van onze adventskalender dit jaar is dat we ‘Simply the Story’ vertellen. Hoe we dat doen? Door deze onderdelen:

 • Op tafel staan 7 kleine dozen, mooi ingepakt als cadeau (ik had hiervoor een serie zelfde dozen bewaard, maar je kunt het ook prima met schoenendozen of verschillende dozen uit de supermarkt doen). Elke doos symboliseert één onderdeel van het verhaal. Om de 3 dagen mag er een doos open gemaakt worden. Drie dagen lang staan we stil bij één stukje van het verhaal – op deze 3 dagen herhalen we steeds hetzelfde verhaal, waarbij we het verhaal voorlezen uit verschillende kinderbijbels.
 • Samen met de kinderen heb ik de dozen van binnen eerst geverfd in kerstkleurtjes. Vervolgens zit in elke doos een plaat geplakt die een stukje van het verhaal visualiseert. (Ik vond bij de kringloop een oud boekje met platen van de Kijkbijbel; ideaal om hiervoor te verknippen – uiteraard kun je ook kopie’s maken uit een kinderbijbel.) Welke verhalen dit zijn? Zie de download : Advent_2017_verhalen_en_symbolen.
 • Het viel me op dat het kerstverhaal eigenlijk als vanzelf onder te verdelen is in steeds weer stukjes van drie: 3 elementen in het verhaal van de geboorte van Johannes, bij de herders, bij de geboorte van Jezus, enz. In elke doos zitten daarom ook 3 pakjes gestopt. Elke dag mag er één pakje open gemaakt worden – om de beurt mogen de kids er één kiezen. In elk pakje zit een symbool dat past bij het verhaal uit die doos: een ster, een engeltje, een cadeau, een schaap, een kribbe, enz. Eenvoudige symbolen die het verhaal visueel maken. En die helpen bij het toeleven naar het kerstfeest: wanneer alle dozen open zijn, en alle pakjes uitgepakt, is het nog maar 1 nachtje slapen!
 • Als alle dozen open zijn, en alle cadeautjes uitgepakt, is het kerstfeest. Op die dag krijgen Elianne en Joël allebei nog een extra doos die ze open mogen maken. In deze doos zit een plaat van de geboorte van Jezus, en zitten feestattributen: ballonnen, kaarsjes, slingers. Verwachtingsvol toeleven naar Kerst, en als het dan zo ver is: FEEST!

Advent met peuters

En zo hopen we dit jaar toe te leven naar het kerstfeest. Door, samen als gezin, opnieuw te luisteren naar Gods wonderlijke verhaal. En door dit af te stemmen op de peuterleeftijd van Joël: herhaling, visualiseren, en de tijd van verwachten symboliseren.

Uiteraard steken we hierbij weer de adventskaarsen aan: elke zondag bij het gezinsmoment steken we 1 kaars extra aan. Totdat het Kerst is, en alle kaarsen voluit schitteren – voor Jezus, en voor ons.

 

Nogmaals de download: Advent_2017_verhalen_en_symbolen

 

Zoekwoorden: advent kerst God Jezus Bijbel christen christelijk christelijke 2017 peuters gezinsmoment gratis download free printable

5 Comments on Adventskalender 2017: Simply the Story (voor peuters)

 1. Emma
  29 november 2017 at 11:33 (4 maanden ago)

  Mooi Erika!
  Ik was nog op zoek naar een geschikte adventkalender en ik vind het prettig om iedere dag iets te doen. Ik denk dat ik dit als basis ga gebruiken! (Afhankelijk van hoeveel knutseltijd ik kan vinden deze week 😉)

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   29 november 2017 at 14:15 (4 maanden ago)

   Wat leuk om te horen, Emma! Ik hoop dat jullie een hele mooie adventstijd beleven.
   Succes met knutselen 😉 Je kunt het zo groot maken als je zelf wilt he; elke dag een mooie plaat uit een kinderbijbel open op tafel neerzetten in een boekenstandaard is al heel mooi. Gods zegen gewenst!

   Beantwoorden
 2. Maria
  30 november 2017 at 16:29 (4 maanden ago)

  Mooi idee. Ik vind het voor mezelf wel heel veel werk. Zal eens nadenken hoe ik er iets van kan maken dat bij ons past.

  Beantwoorden
  • erika@zoekennaarhetgoede.nl
   30 november 2017 at 17:22 (4 maanden ago)

   Leuk, Maria.
   Ja, haha het hele idee hier was dat ik het dit jaar niet te groot wilde maken. Maar gaandeweg borrelden er steeds meer dingen boven 😉
   Je kunt het helemaal aanpassen aan hoe je het zelf wilt. Alleen de verhalen lezen, en een kaars er bij aansteken. Of de platen op een zichtbare plek neerzetten. Of een paar symbolen / attributen op een plankje zetten. Etc. Ik weet niet hoe oud jouw kindje precies is, maar het gaat bij zulke kleine kinderen toch vooral om het samen ervaren, om de sfeer, en om hierin iets van God te beleven met elkaar.
   Gezegende tijd gewenst!

   Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks on Adventskalender 2017: Simply the Story (voor peuters)

 1. […] het allerkleinste matroesjka-poppetje dat op tafel staat, figureerde tijdens het afgelopen adventsproject voor peuters als baby Jezus. Hoe tof om te merken dat Joël, zo klein als hij is, deze advenstperiode echt […]

Leave a Reply