En toen was de Veertigdagentijd alweer voorbij. We vierden Paasfeest. Jezus, de Heer, leeft. Zelfs als alles om ons heen anders lijkt te zeggen – zoals wanneer ons hart huilt om de recente aanslagen op onze broers en zussen in Sri Lanka op Paasmorgen – belijden we het, misschien met haperende stem, maar toch.
Veertig dagen op ontdekking: wie is Jezus?
Dit jaar gingen wij in ons gezin 40 dagen op ontdekking. Veertig dagen waarin we het hele Bijbelboek Marcus doornamen, op zoek naar antwoorden op de vraag: ‘Wie is Jezus?’ Eerder schreef ik een blog met daarin de gratis download hiervoor, zie: Veertigdagentijd 2019.
Het was voor onszelf ook een beetje een spannende vraag hoe dit zou uitpakken met onze jonge kinderen. Elke dag lazen we een stukje uit het Marcusevangelie; uit de kinderbijbel, of – als het verhaal van de dag niet in één van onze kinderbijbels stond – uit de Bijbel in Gewone Taal (wat ook prima ging). En elke dag mochten onze kinderen een tekeningetje maken op een ornamentje, als antwoord op de vraag wat het verhaal van die dag ons liet zien van Jezus.
Uitdagend, verbredend en verdiepend
De eerste dagen was het wat uitdagend, en moesten we er als gezin even aan wennen. De vraag wat het gelezen Bijbelgedeelte ons laat zien over Jezus, was nog wat te abstract, en veranderde dus al snel naar het tekenen van een belangrijk kenmerk uit het gelezen verhaal. Zo kregen we in veertig dagen tijd veertig tekeningetjes die even zoveel verhalen rondom Jezus verbeelden.
Al gauw merkten we echter dat het doornemen van een heel Bijbelboek enorm verrijkend is met jonge kinderen. Geschiedenissen die anders nooit langskomen (simpelweg omdat ze in geen enkele kinderbijbel staan), of ook verhalen die met jonge kinderen best wat denkwerk vragen, passeerden de revue. Dit vonden wij erg bijzonder. Zo zagen we hele verbaasde blikken bij de woorden van Jezus om je leven te verliezen om een volgeling van Hem te zijn. En bij de ruzie tussen de leerlingen over de vraag wie de belangrijkste was, konden ze zich helemaal inleven; om vervolgens verrast te worden door Jezus’ antwoord dat de belangrijkste degene is die dient. De tempelreiniging maakte ook indruk, dat Jezus in boosheid de tafels omgooide, was een geschiedenis die onze kinderen een nieuwe blik op Hem gaf. Wat een verrijking, om zo met onze kinderen 40 dagen op zoek te zijn naar antwoorden op de vraag: ‘Wie is Jezus?’
Ook de kinderen vonden het fijn. Toen de 40 ornamenten op ons rek vol waren, werd dan ook gelijk gesuggereerd dat we weer opnieuw zouden beginnen, maar dan richting Hemelvaart en Pinksteren. Fijn dat ze op deze – voor hen laagdrempelige – manier meegenomen worden in de verhalen en het leven van Jezus, zodat dit hun wereldbeeld mag kleuren.
2 reacties
Leuk te lezen Erika. Zat steeds in m’n hoofd zelf iets te doen met wie Jezus is nav Ik ben – uitspraken. Dat is een challenge om nu af te krijgen. Maar die kunnen wel in een gezinsmoment, en dan Marcus voor elke dag. Mooi! Een paar jaar geleden maakten we in onze gemeente ook een leesrooster bij het Marcus evangelie voor volwassenen, pak ik die er ook nog bij…
ben benieuwd wat je deze 40 dagentijd gaat doen! Zegen!
Wat tof om te lezen, Elsbeth! Klinkt als een heel mooi plan. Is het gelukt, om iets rond te krijgen rond de ‘Ik ben’ uitspraken? Ik weet dat er ook een boekje over is (ken ik zelf niet): https://www.royaljongbloed.com/nl/product/wie-ben-ik/
Hartelijke groet!