Het is weer tijd om belastingaangifte te doen. Altijd even een klus, en het loont zeker de moeite om uit te zoeken welke aftrekposten je allemaal hebt. Nu ik er achter ben gekomen dat ik een voedingsintolerantie heb voor o.a. gluten, ontdekten wij een nieuwe aftrekpost bij het doen van belastingaangifte. Wellicht zijn er lezers die dit, net als wij eerst, niet weten. Dus vandaar deze tip om voedselovergevoeligheid mee te nemen bij het doen van belastingaangifte.
Jij óf je kind
Heb je zelf een voedselovergevoeligheid, of moet je op voorschrift van een arts of diëtist een bepaald dieet volgen of bepaalde voedingsmiddelen mijden, dan zijn er vaste aftrekbare bedragen. Ook als je kind een dieet moet volgen, geldt dit; dus bijvoorbeeld als je kind geen koemelk of geen kippeneiwit kan verdragen.
Op de website van de belastingdienst kun je er meer informatie over vinden. Alsmede is daar de dieetlijst te vinden met het overzicht van de vaste aftrekbare bedragen.
Kosten
Afgelopen week maakte ik nog de opmerking tegen Jesse over onze verhoogde uitgaven bij het doen van inkopen. Nu ik geen gluten, geen ei, en nog wat andere zaken niet meer mag eten, stijgen de uitgaven bij het doen van boodschappen aanzienlijk. Ik schat in dat dit per week ongeveer €20 euro extra is. Via de belastingaftrek komt er in mijn geval een bedrag van €700 euro op jaarbasis voor terug. Dat is – gelukkig – een aanzienlijk deel van de extra kosten. Het loont dus echt de moeite om je hierin te verdiepen, wanneer je een bepaald dieet op doktersvoorschrift moet volgen.