In de geloofsopvoeding vind ik dat zo mooi: de bijzondere dagen die de maatschappij ons aanreikt, gebruiken om te kijken naar God. Valentijnsdag, Bevrijdingsdag, Nationale Ouderendag… al die dagen bieden zo’n mooie gelegenheid om samen met je kind iets te ontdekken van God. Bij sommige dagen is dat wat ingewikkelder dan bij andere. Maar bij koningsdag? Daar is de link gauw gelegd 🙂
Koningsdagtraditie
Uiteraard begonnen we de dag met een oranje-tompouce. Daarna op naar de vrijmarkt, om ons koningsdag-experiment van vorig jaar te herhalen. Met veel succes (aldus de kinderen dan, haha). Onderweg zagen we heel wat vlaggen, oranje-versiering, en andere feestelijkheid. Weer thuisgekomen, gingen de kids lekker aan de slag met het nieuwe speelgoed (hum, weer een heel aantal auto’s erbij (Joël krijgt daar geen genoeg van), én een enorme, geluid producerende dino (daar krijgt Elianne dus geen genoeg van, van die dino’s…)
Even later nemen we als gezin de tijd voor ons wekelijkse gezinsmoment – dit keer niet op zondag, zoals we vaak doen, maar op Koningsdag. Om te beginnen, knutselen we een vlag. Rode, witte, blauwe en oranje stroken worden er geknipt, geplakt, en vastgemaakt aan een stokje. Ook bekijken we foto’s van onze koninklijke familie: de koning en koningin van Nederland, met de prinsessen.
Regeren in het groot én in het klein
We maken er een kort praatje over. Over dat de koning de baas is van ons land. En dat hij dus een heel belangrijke taak heeft. Hij moet over heel Nederland regeren. En tegelijk…is dat eigenlijk nog maar heel klein. Op een kaart van de wereld, laten we Elianne en Joël raden wat zij denken dat Nederland is. Ze staan versteld wanneer we maar een héél klein miniscuul stipje op de aarde inkleuren als Nederland. Zóó klein?
We lezen een mooi verhaal uit De gezichten van God over God als Koning. (Een mooi alternatief is Psalm 93 vers 1.) Dat God koning is van de héle wereld. En zelfs ook van alle planeten, sterrenstelsels, het hele heelal. God moet dus wel immens groot zijn!
Tegelijk regeert God niet alleen over het grote. Hij is net zo betrokken op het kleine, en zorgt daar in alle liefde en tederheid voor. Hij is ook de Koning van ons hart! Zo klein, en voor God zo bijzonder.
Alternatief gebed
We praten er met elkaar nog even over door. Over God die Koning is over alles: de grote dingen, en de kleine. Over koningen op aarde, die zo’n belangrijke verantwoordelijkheid hebben. En over onszelf, dat wij van God de opdracht krijgen om voor deze koningen te bidden.
Voor kleine kinderen is dit nog best ingewikkeld, merk ik; bidden voor zo’n onderwerp dat relatief ver buiten hun belevingswereld staat. Ten minste: bij onze kinderen wel. Daarom is bij zo’n onderwerp een alternatieve vorm van bidden toegankelijker. Op tafel leggen we daarom een kruis; een symbool van Jezus. En op dit kruis plakken we de portretjes van Willem-Alexander, Maxima, en de drie prinsessen. Zo brengen we hen symbolisch bij Jezus. Daaromheen plakken allemaal hartjes, omdat we ook aan God willen vragen of Hij Koning wil zijn in de harten van alle mensen.
Leve de Koning
We luisteren nog een liedje (‘Lang leve de Koning’). Praten kort nog even door over onze bijzondere God, die Koning is van het grote én van het kleine. Over Jezus die regeert, en de Koning van alle koningen is. En terwijl Elianne en Joël zich tot slot nog buigen over een cijferkleurplaat die bij Koningsdag past, maak ik een gezellig fruitbordje voor iedereen – in Koningsdag-stijl.
Tof om zo, op zo’n mooie feestelijke dag, stil te staan bij Jezus onze Koning.