“Ik houd van je, lieverd,” zeg ik tegen mijn kind. Ik zeg het veel en vaak en met verschillende woorden. Tot ik op een dag een onverwachte reactie terugkrijg: “Waarom zeg je dat altijd, mama? Ik weet het wel hoor!”
Liefde is alles
Als ik de hele opvoeding zou moeten terugbrengen tot één punt, als ik dat wat ik mijn kinderen mee wil geven zou moeten samenvatten in één woord, als ik alles waar het in geloofsopvoeding om draait zou moeten weergeven met een paar eenvoudige letters, zou het dit zijn: liefde. Dit is waar ik op hoop, naar verlang, om bid: dat mijn kinderen zich tot in het diepst van hun vezels geliefd weten. Oneindig en eeuwig geliefd door God, op het diepst mogelijk menselijke niveau geliefd door ons als ouders, en op waarde geschat door zichzelf. Liefde is waar alles om draait.
Liefde krijgt bij ieder mens een eigen vorm. Iedereen ervaart liefde op een andere manier; liefde komt bij de ene persoon heel verschillend binnen als bij de ander. Misschien ken je het idee van de ‘liefdestalen’ wel. Gary Chapman schreef er een boek over: De 5 talen van de liefde van kinderen. Dit idee gaat er van uit dat ieder mens een liefdestaal heeft: een manier waarop liefde het beste begrepen wordt. Het ene kind ervaart liefde vooral door lichamelijke aanraking, andere kinderen door positieve woorden, door tijd en aandacht, door cadeaus, of juist door dienstbaarheid.
Liefde op de Pinksterdag
Het is bijna Pinksteren, het feest waarbij we gedenken dat de Heilige Geest kwam. Tijdens dat feest hoorde iedereen in zijn eigen taal over de machtige daden van God. Iedereen kon het horen, want ieders taal werd gesproken. Wat een feest!
Hoe zou dat zijn wanneer we dit toepassen op liefde? Dat iedereen liefde – dat waar alles om draait – kan horen, omdat het in zijn eigen taal gesproken wordt? Dat iedereen in zijn eigen (liefdes)taal aangesproken wordt door Gods liefde? Zou dat geen feest zijn?!
Voorproefje
Gods liefde gaat niet alleen via ons als ouders, maar is veel breder. Tegelijk zorgen wij als ouders wel voor patronen in het leven van onze kinderen, waardoor zij leren wat liefde is. Dit legt de basis om liefde te leren ontvangen; liefde van mensen, maar ook liefde van God. Als ouders mogen wij op een bepaalde manier Gods liefde doorgeven en symboliseren.
In geloofsopvoeding vind ik het mooi om te bedenken dat elk kind een eigen liefdestaal heeft. Wat is de taal van jouw kind? Misschien kun je Gods liefde voor jouw kind symboliseren door middel van jouw armen om hem heen; of misschien juist door mooie waarheden uit Gods woord over je kind uit te spreken. Misschien wordt je kind geraakt doordat het Jezus leert zien als Gods cadeau aan ons; of misschien juist eerder wanneer je kind zicht krijgt op de dienende houding van Jezus.
De diversiteit in liefde is zo mooi. Want misschien ontdek je juist wel door de ogen van je kinderen iets over hoe groot en diep die liefde van Christus is, en begrijpen we daardoor dat die liefde groter is dan een mens zich kan voorstellen (Efeze 3 vers 18-19). Gods liefde spreekt veel talen – ook de taal van jou en jouw kind. Zo wordt Pinksteren een voorproefje en uitnodiging tot dat waar alles om draait: Gods uitbundige, roekeloze, oneindige, veelkleurige liefde.
Dit blog verscheen eerder bij Power to the Mama’s, een online platform voor christelijke moeders, waar ik maandelijks blog over geloofsopvoeding.