Het kerkelijk jaar vind ik een mooi iets; ik houd van de jaarlijks terugkerende geschiedenissen, waarin steeds weer nieuwe én dezelfde facetten ontdekt mogen worden. Tegelijkertijd vind ik de periode na de zomervakantie altijd een heel leuke tijd als het gaat om geloofsopvoeding. Tot aan de eerste zondag van Advent staan er geen vaste verhalen op de planning. Ik vind het leuk om voor deze periode een thema centraal te zetten dat past bij de leeftijd van onze kinderen, en daar in onze gezinsmomenten aandacht aan te geven. Zo hebben we al eens stilgestaan bij Geloven met je zintuigen, bij De 4 seizoenen, en God in getallen.
Onze Vader
Ook dit najaar willen we weer één thema centraal zetten. We kozen voor het Onze Vader. Graag willen we met onze kinderen meer ontdekken rondom bidden, en het gebed dat Jezus uitsprak. Tijdens gezinsmomenten zullen we elke keer aandacht geven aan een stukje uit dit gebed, en ook gaan we een poging doen om dit gebed met elkaar te leren bidden – steeds een stukje erbij.
Ik weet nog niet precies hoe we dit vorm gaan geven. In elk geval heb ik wel besloten om niet te bloggen over elk gezinsmoment in deze serie, maar aan het einde één blog hierover te typen en daarin handreikingen te doen voor je eigen gezin – mocht je dit thema ook op willen pakken. Wordt vervolgd dus, maar wel pas over een paar maanden.
Introductie
We hielden al wel een gezinsmoment als introductie op dit thema, waarin we een voorzetje wilden doen om onze kinderen uit te dagen de diversiteit in bidden te ontdekken.
Als start daarin, bladeren we door het boek Psalms for Young Children. (Dit boek is helaas niet in het Nederlands verkrijgbaar; een ander prachtig boek van deze auteur wél, zie: De gezichten van God.) Al snel wordt duidelijk dat de Psalmen – die eigenlijk een soort gebeden zijn – heel divers zijn: God wordt gedankt, er worden dingen gevraagd, er wordt ‘sorry’ gezegd, er worden mooie dingen tegen en over God gezegd. Ook in bidden mogen al die dingen terug komen.
Op tafel leggen we daarom een heleboel ijslollystokjes. We denken met elkaar na tot we allerlei ideeën hebben waarvoor we kunnen bidden / danken. Op elk ijslollystokje schrijven we één van deze ideeën op: ‘Bid voor iemand van de buren’, ‘Benoem iets naar God wat je mooi vindt van God’, ‘Zeg sorry voor iets wat vandaag niet goed was’, ‘Dank voor iemand in de familie’, ‘Bid voor iemand uit je klas’, etc. Al deze lollystokjes zetten we vervolgens in een potje dat Elianne en Joël versieren met verf.
Wanneer wij de kinderen naar bed brengen, sluiten wij de dag altijd af door samen te bidden. Het versierde potje krijgt hierin nu een plek. Degene die aan de beurt is om te bidden, bidt voor wat hij/zij zelf wil, maar trekt ook één ijslollystokje en neemt ook dat wat daarop staat mee in zijn/haar gebed. We hopen dat we op deze manier uitgedaagd worden om in ons gebed breder te denken dan wat we zelf in gedachten krijgen, en bewuster worden van de diversiteit in bidden.
We lezen het Onze Vader alvast eens voor uit de Bijbel, en we luisteren 2 liedjes hierover. Joël verzucht: ‘Dat ga ik echt nooit kunnen leren hoor.’ Maar wie weet, we gaan het meemaken de komende tijd!
4 reacties
Mooie plannen zeg! En toevallig…wij zijn hetzelfde van plan in ons gezin. Pas over een paar weken, dus eigenlijk hoop ik stiekem toch dat je er al wat eerder over wilt bloggen ;)!! Veel zegen toegewenst!
Ha Corina, dat klinkt leuk! Geinig, precies hetzelfde thema in dezelfde periode!
Nou, ik denk het niet (ik overweeg er een download van te maken, wanneer het afgerond is), maar we zullen het zien 😉 Jullie ook Gods zegen gewenst!
Ik kan geen blog of download erover vinden op je website, of heb ik niet goed gezocht? Wil het zelf ook gaan doen dus lees er graag over!
Hoi Thera,
mooi dat je geïnteresseerd bent hierin.
Het klopt dat je (nog?) geen blog of download kan vinden hierover. Ik twijfel nog of ik er een boekje van wil maken…