Voor wat betreft de afgelopen zomervakantie had ik een leesplan: ik zou één (dik) boek lezen dat al maanden op mij lag te wachten. Dat liep anders. Dat ene dikke boek heb ik nog steeds niet uit, maar inmiddels zijn er wel al lang en breed weer 10 andere boeken gepasseerd. Het kan verkeren. Bij deze weer een nieuw inkijkje in de categorie Wat lees ik?
1 – Vrouw zoekt God [Lauren Winner]
Vrouw zoekt God is het verhaal van een Amerikaanse vrouw met een joodse vader en christelijke moeder. Lauren vertelt over haar geestelijke zoektocht die gaat langs verschillende stations: van orthodox joods, tot evangelicaal christen, tot christen die joodse elementen verweeft in haar leven en spiritualiteit. Het boek leest prettig, en neemt je mee in het verhaal van deze vrouw – het verhaal van iemand die ‘langzaam naar God toe aan het struikelen was’ (p53).
De structuur van het boek is opgebouwd rond de joodse en christelijke feesten, en is daarmee direct te relateren aan je eigen leven.
Ik kende deze auteur van haar andere boek: Wearing God.
2 – Refomeisje [Annemarie van Heijningen-Steenbergen]
Wat was dit boek een feest der herkenning. Zelf ben ik als refomeisje opgegroeid, en de situatieschetsen in dit boek waren dan ook alsof ze zo uit mijn eigen leven konden komen. Zo doen zinnen over ‘de vierschaar der consciëntie’ geen vraagtekens in je ogen laten verschijnen, maar weet je waar het over gaat. Of dieper: het geworstel rond de uitverkiezing – het bekeerd moeten worden maar het niet zijn hoor – deed mij mijn eigen geploeter met dit thema weer even ervaren. Het is een klein boekje waarin Annemarie terugblikt op haar refojeugd; ze doet dat heel respectvol, open en eerlijk, en met een dosis humor, zonder negatief te worden.
3 – De goddelijke dans [Richard Rohr]
Vanaf de eerste bladzijden dat ik dit boek las, kwam er één woord in mij boven: ‘Thuiskomen’. Zo voelde het lezen van dit boek.
In ‘De goddelijke dans’ neemt Richard Rohr de triniteit als uitgangspunt, en beschrijft deze Goddelijke volheid als een dans. Niet God als danser, maar God als de dans – en God die ons uitnodigt daarin mee te bewegen en daarvan onderdeel te zijn. (Een vergelijking die overigens al vele eeuwen oud is.)
De zinnen van dit boek kan je gerust enkele keren herlezen; ik vond de diepgang, de stevige theologische wortels, en de ademruimte die aan alle kanten uit dit boek spreekt, bevrijdend.
Rohr is Franciscaan, en de theologische insteek vind ik een zeer waardevolle aanvulling of nuancering ten opzichte van het theologische gedachtegoed waar ik mee opgegroeid ben. Dit boek helpt mij om dingen in een ander perspectief te zien, om nuances aan te brengen, om breder te kijken, en vooral meer te durven leven.
De eerste (van vele) mooie quote’s die ik uit dit boek opschreef: “Dat we door tragiek tot God gekomen zijn, niet door dingen goed te doen maar zonder uitzondering door dingen verkeerd te doen, is een geschenk.” (p65)
Op de website van Centre for Action and Contemplation, opgericht door Richard Rohr, kun je je inschrijven voor een dagelijkse (of wekelijkse) overdenking, zie: CAC.
4 – Van hart tot hart [John Lapré en Wieger Sikkema]
Van hart tot hart is een briefwisseling tussen John Lapré en Wieger Sikkema, over homoseksualiteit en seksuele diversiteit. Beide auteurs verschillen soms van mening, maar in dit boek wordt vooral onderzocht en ervaren hoe het gesprek over deze thematiek gevoerd zou kunnen worden: open, respectvol, vertrouwend, en eerlijk ruimte biedend aan God in de ander. Vervolgens ook samen zoeken, knokken, bevragen. Inhoudelijk had het voor mij soms nog wel een spade dieper gemogen, maar als het gaat om het zetten van de toon voor het gesprek, is dit boek wat mij betreft op de juiste toonhoogte geschreven. Ik hoop dat veel kerken en gelovigen zich hierdoor laten inspireren en ook op deze wijze het gesprek met elkaar aangaan.
De website van John Lapré vind je hier: John Lapré.
5 – Ongeneeslijk religieus [Gerko Tempelman]
Wat boeiend om zo’n eigentijds verhaal te lezen waarin een filosoof en theoloog zoekt naar God (of beter gezegd: veel verliest). Ongeneeslijk religieus is echt een kind van deze tijd; het omschrijft heel treffend de zoektocht van (sommige) hedendaagse gelovigen. Voor mij zat er in elk geval veel herkenning in, en ik houd van paradoxen als deze: ‘Op het moment dat je inziet dat God niet is wat je dacht dat hij was, als je ontdekt dat God een illusie is, op het hoogtepunt van je ongeloof – precies dan kom je het dichtst in de buurt bij God.’ (p137)
Tijdens het lezen van dit boek was ik mij steeds bewust dat dit heel duidelijk gekleurd is door ‘geloven anno nu’, en dus evengoed beperk is. Dat neemt niet weg dat ik noodzakelijkerwijs ook ‘geloof anno nu’, en het tof vind daarin medereizigers te ontmoeten via de woorden van een boek.
De website van Gerko vind je hier: Gerko Tempelman.
6 – Illusies [Ingeborg Bosch]
Iemand tipte mij dit boek (dank! Veel, veel dank!). Het lezen van dit boek, was ronduit geweldig (en heftig en confronterend tegelijk). De ondertitel van dit boek is: ‘Over bevrijding uit de doolhof van destructieve emoties’, en biedt aan de hand van het PRI-model (Past-Reality-Integration) inzicht en opbouwende feedback om te groeien naar heelheid. De auteur brengt heel duidelijk in kaart welke afweermechanismen mensen vaak hanteren, en hoe die – vanuit het verleden – doorwerken in het nu. Ze laat het grote belang zien van het ontmaskeren van deze illusies, om zo te komen tot gezonde heelheid en volwassen bewustzijn.
Ik heb hier enorm veel aan gehad; en nog steeds, wanneer ik getriggerd wordt met destructieve emoties als gevolg, pak ik mijn aantekening van dit boek erbij en is het bevrijdend om de stappen te volgen die leiden naar de uitgang van de doolhof van illusies.
Op de website is meer te lezen: PastRealityIntegration.
7 – How2Talk2Kids [Adele Faber & Elaine Mazlish]
Vele duizenden exemplaren van dit boek zijn over de toonbank gegaan; terecht, wat mij betreft. Het is een toegankelijk hulpmiddel in het ‘effectief communiceren met kinderen’ (de ondertitel).
Het bracht mij niet per se tot veel nieuws, maar ik vind het soms wel prettig om bepaalde reactie-strategieën weer even helder te hebben en mijzelf te laten uitdagen in mijn manier van communicatie richting mijn kinderen. Een mooie grondtoon voor een liefdevolle gezagsrelatie.
Er is een Nederlandstalige website met bijbehorende grote facebookgroep. Alle info daarover vind je hier: How2talk2kids.
8 – hoogbeGAAFd leven van 0 tot 100 jaar [Marianne van Gelder]
Dit is één van de betere boeken die ik ken rondom hoogbegaafdheid. Het geeft inzicht in hoogbegaafdheid, beschrijft waar men in de verschillende levensfases tegenaan kan lopen, en gaat dieper in op een aantal kenmerken waar veel hb-ers zich in herkennen. Dat alles wordt afgewisseld met inspirerende quote’s en praktijkverhalen van hb-ers in verschillende leeftijdscategorieën. Behulpzaam, makkelijk lezend, praktisch, en inzichtgevend. Dit boek heb ik zelf in de kast staan, en geregeld pak ik hem er weer bij – om zelf nog even iets na te lezen, of om het boek uit te lenen aan anderen. Aanrader op dit gebied.
Marianne van Gelder is mede-oprichter van deDNKRS.
9 – Slimme Rick [Rineke Derksen]
Dit kinderboekje las ik met Elianne, rond de tijd dat duidelijk werd dat ze naar speciaal hb-onderwijs zou gaan. Het gaat over een jongetje dat hoogbegaafd is, en beschrijft in verhaalvorm waar hij tegenaan loopt. Het is eigenlijk bedoeld voor iets oudere kinderen (bovenbouw lagere school), maar er zaten al genoeg herkenningselementen in voor onze dochter. Ik las dit met haar, omdat ik graag wil dat hoogbegaafdheid voor haar gewoon iets ‘normaals’ is, iets wat zij ‘gewoon is’, wat niet beter of slechter is, niet handiger of vervelend, maar wat gewoon zo is – en dat ze inzicht krijgt in hoe dit soms invloed heeft op hoe zij dingen ervaart en doormaakt.
Rineke Dersken biedt allerlei programma’s en ondersteuning aan op het gebied van hoogbegaafdheid. Zie daarvoor: GelukkigHB.
10 – Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes [Elena Favilli]
Eén van de dingen die ik belangrijk vind, is dat mijn kinderen kennismaken met grote denkers / doeners / uitvinders / wetenschappers / etc. Deze mensen kunnen als voorbeeld fungeren, als spiegel zijn, en uitnodigen om breed te denken in termen van eigen interesses en ontwikkelgebieden. Graag had ikzelf vroeger een veel breder perspectief op de werkelijkheid gehad, en dat is waar dit boek o.a. bij kan helpen. Het beschrijft 100 verhalen over bijzondere vrouwen; van astronauten tot topsporters, van modellen tot detectives.
Samen met Elianne heb ik dit boek doorgelezen, elke avond een verhaal. De schrijfstijl van de verhalen viel mij eerlijk gezegd nogal tegen; het is soms haast meer informatief dan verhalend. Maar desondanks vond Elianne het fascinerend, en pakt ze ook nu nog regelmatig dit boek erbij om de verhalen opnieuw te lezen. Inspirerend!
2 reacties
Ik ben altijd zo blij met je tips!
Dank je wel, Sanne, wat leuk dat je dat even laat weten!
Graag gedaan!